Статті

Кабмін дозволив підвищувати: як зміняться тарифи на комуналку?

У документі закладено зростання тарифів практично на всі комунальні послуги. Як може подорожчати комуналка в найближчі роки і що буде з субсидіями?

Комунальний прогноз

Піднятися в ціні мають усі тарифи: від газу, опалення і водопостачання – до обслуговування прибудинкової території. Причім подорожчають комунальні послуги досить істотно.

Значно зростуть тарифи на опалення і гарячу воду:

  • 2021 року – на 33%;
  • 2022-го – на 6%;
  • 2023-го – на 5%;
  • 2024-го – ще на 5%.

Подорожчають холодна вода і водовідведення:

  • 2021 року – на 20%;
  • 2022-го – на 11%;
  • 2023-го – 5%;
  • 2024-го – ще на 5%.

Електроенергія цього року, згідно з прогнозом, має подорожчати на 32%. З 2022 по 2024-й тарифи обіцяють не піднімати, а, можливо, навіть знизити на 3%.

Вартість газу, прогнозують, зросте 2021 року на 3%, 2022-го – ще на 13%. У 2023-2024 роках тарифи підвищувати не планують. Можливо, їх навіть знизять – на 1-3%.

Також прогнозується підвищення розцінок на утримання будинків і прибудинкових територій. Цього року тарифи зростуть на 10%, 2022-го – знову на 10%, у 2023 і 2024 роках додадуть іще по 5%.

Тарифи можуть бути ще вищими

Втім, аналітики вважають, що комунальні послуги можуть подорожчати набагато більше, ніж прогнозує Кабмін. Зокрема, з нинішніми цінами на газ цілком можливий стрибок тарифу на опалення вже цього року на 70-80%. У прийдешньому опалювальному сезоні вже не буде фіксованих цін на тепло, і підприємства теплокомуненерго цілком можуть виставляти рахунки за ринковими тарифами.

До того ж 85% багатоквартирних будинків в Україні потребують негайного капітального ремонту. І з часом дедалі більше керуючих компаній, вважають експерти, включатимуть до своїх платіжок витрати на капремонт. Тому насправді ціни на обслуговування будинків, скоріш за все, щороку зростатимуть на 15-20%.

А прогнози на наступні роки – взагалі пальцем в небо, стверджують економісти. П’ять відсотків зростання, які проставлені в деяких графах, по суті, «прогнозування» на відсоток інфляції. Тому орієнтуватися на нього можна лише з великою натяжкою.

Навіщо потрібні прогнози?

Ґрунтуються прогнози на вивченні ситуації на зовнішніх ринках щодо енергоносіїв і даних комунальних підприємств, які надають послуги. Вони представляють дані щодо собівартості комунальних послуг, заявляють потреби щодо підвищення зарплат, витрат на ремонти мереж. На їх підставі і прогнозується зростання цін на комуналку.

Обіцяної фінансової перевірки тарифів ми від влади поки що не дочекалися. І тому, вважають експерти, прогноз цей – по суті, відмашка комунальникам, що тарифи можна підвищувати. Уряд дає зрозуміти, що не боротиметься зі зростанням сум у платіжках і навіть очікує його.

За ідеєю, прогнози мають враховуватися при формуванні бюджету на наступний рік і в бюджетному плануванні на три роки. Тобто, виходячи зі зростання тарифів, Кабмін може передбачити збільшення потреб у субсидіях і закласти на них велику суму на наступний рік.

Водночас аналітики вважають, що це навряд чи станеться. Скоріше, уряд запустить іще одну верифікацію одержувачів субсидій.

Що може змінитися для пільговиків і одержувачів субсидій?

Соціальні норми й нормативи прописано у Постанові Кабміну №409 від 6 серпня 2014 року* (в останній редакції від 30.04.2021 р.). На їх основі місцеві органи влади встановлюють норми споживання комунальних послуг при призначенні субсидій та пільг. Тобто в різних регіонах вони можуть бути різними.

У найближчому майбутньому для всіх одержувачів пільг і допомоги на оплату комуналки норми споживання щодо води і водовідведення планують зробити однаковими. Водночас збираються скасувати норматив на теплову енергію для центрального або автономного опалення абонентам, будинки яких не обладнані приладами обліку. Пояснюється це тим, що для розрахунків у таких випадках використовується норматив, встановлений у теплових одиницях – гігакалоріях (Гкал). Скасувати планують також пільги та субсидії на внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води і теплоенергії. Ці платежі обіцяють ліквідувати.

Водночас збираються надати пільги та субсидії на абонентську плату власникам приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та гарячого водопостачання.

*«Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування (соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, на оплату яких держава надає пільги та встановлює субсидії)»

Метки: Кабмін комуналка підвищення тарифів

Новое на сайте

  • Статті

“Швидка” самому собі: як розпізнати інсульт та зуміти надати першу допомогу

Інсультом називають раптове порушення кровообігу мозку. Він виникає при зупинці кровотоку однією з артерій. Кров…

21/05/2024 20:34
  • Статті

Шведський шоколадний пиріг – воістину королівське частування: не залишиться ні крихти

Шведський шоколадний пиріг - це неймовірно вишукані солодкі ласощі. Він поєднує в собі ніжний шоколадний…

21/05/2024 19:30
  • Статті

Міф чи правда: чи допоможе тибетська настоянка очистити судини

Щоб кровоносні судини були чистими, потрібно підтримувати нормальні рівні холестерину, глюкози в крові та артеріального…

21/05/2024 19:21
  • Статті

Як бабуся ледве на той світ не вирушила через сирок зі сметанкою

Ми продовжуємо рубрику «Читач пише». Авторами матеріалів, що публікуються тут, є ви, наші читачі. Сьогодні…

21/05/2024 18:35
  • Статті

Мотоблоки з бензиновими двигунами – економія у всьому, крім якості

Мотоблоки – невелика та маневрена техніка, гарний варіант для невеликих земельних ділянок.

21/05/2024 17:59
  • Статті

Мобілізація в Україні: хто має оновити свої дані, а для кого в цьому немає потреби

Продовжуємо розповідати про новий закон про мобілізацію, який набув чинності 18 травня.

21/05/2024 17:37