П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк зупинити глеєтечу

Як зупинити глеєтечу

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо на ваших деревах з'явилися краплі глею, які постійно збільшуються в розмірі або їх стає більше, час рятувати рослину.

Глеєтеча – неінфекційне захворювання. Трапляється досить часто. Уражаються переважно кісточкові породи. Проявляється у вигляді рясного виділення глею (густої жовтої клейкої рідини, яка застигає) з тріщин на корі стовбурів, скелетних гілок і навіть із плодів, утворюючи скловидні форми.

До захворювання можуть привести і інфекційні хвороби (моніліоз, клястероспоріоз, бактеріальний опік або рак кісточкових). Найчастіше уражаються рослини на кислих або перезволожених ґрунтах, а також після внесення добрив у надмірних дозах у місцевостях із підвищеною вологістю. Патологічний процес проявляється насамперед на молодих пагонах. В результаті відмирають окремі гілки. При надмірному ураженні дерева гинуть.

Заходи боротьби з глеєтечею полягають передусім у захисті стовбурів і гілок від механічних пошкоджень, сонячних опіків. Потрібно вчасно і правильно проводити обрізання з обов’язковим замазуванням ран садовим варом, приготованим на натуральній оліфі, або олійною фарбою. Такі насадження потребують грамотного захисту від шкідників і хвороб, що викликають пошкодження гілок і штамбів. Місце для кісточкових треба вибирати на легких, добре дренованих ґрунтах. Певну увагу також потрібно приділяти підживленню дерев, уникаючи внесення надмірних доз азотних добрив.

При появі глею рани неодмінно слід зачищати, захоплюючи навколо них 4-5 мм здорової тканини, дезінфікувати однопроцентним розчином мідного купоросу і замазувати садовою замазкою.

Глеєтеча – це реакція тканин на різні несприятливі чинники: порушення живлення, надто високу або, навпаки, низьку вологість ґрунту, перепади температур, несумісність прищепи з підщепою.

Нагадаємо, раніше садівники з Чернівецької області розповідали, як захистити сад від хвороб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні