Статті

Петрів піст: невідомі факти

Церковний статут наказує утримуватися в цей час від м’ясної та молочної їжі, і тільки середа і п’ятниця вважаються днями суворого посту. У недільні дні дозволяється навіть вживання вина.

Цей піст встановлений на спомин про апостолів Петра і Павла, які постили перед тим як проповідувати Євангеліє. Тривалість посту в різні роки різна – від восьми до 42 днів і залежить від дати святкування Трійці, яка своєю чергою прив’язана до дати Пасхи. Петрів піст починається в понеділок, через тиждень після Трійці, і закінчується напередодні 12 липня – дня святих Петра і Павла.

Вперше літній пост згадується в «Апостольському переданні», написаному ще у III столітті. Однак у давнину цей піст жодного стосунку до апостолів не мав. Він був встановлений для того, щоб ті, хто не зміг постити під час Великого посту перед Великоднем, мали можливість дотримуватися посту в інший час. У той час літній піст тривав від першого тижня після Трійці до Успіння. Пізніше з нього виключили липень, і перша частина посту стала закінчуватися перед святом Петра і Павла, а друга частина утворила Успенський піст, який починається в серпні. На початку IV століття день Петра і Павла став одним з найшанованіших свят, а піст стали сприймати як підготовку до нього.

Традиційними стравами в Петрів піст вважаються пісні борщі та супи, а також холодна окрошка. На спомин про Петра, який був сином рибалки і вважається покровителем рибалок, по вівторках, четвергах, суботах і неділях дозволено їсти рибу.

Прикмети Петрового посту

У Петрів піст наші предки ніколи не займалися рукоділлям. Вважалося, що навіть пришитий у цей період ґудзик може додати негараздів не лише «зашити» все хороше, але й привабити в життя щось погане. У дні посту було заборонено стригтися, щоб не втратити на все життя щастя й удачі. Крім того, в Петрів піст наші предки намагалися не давати і не брати нічого в борг.

Ірина Сорокіна

Новое на сайте

  • Новини

Ощадбанк видає грошові компенсації: кому варто звернутися

Хто може отримати грошову компенсацію в Ощадбанку.

03/05/2024 18:47
  • Новини

Жінки мають стати на військовий облік уже в травні: кого торкнеться новий закон про мобілізацію

Кому з жінок потрібно обов'язково стати на військовий облік у травні. Список професій.

03/05/2024 17:57
  • Гроші
  • Новини

Виплатять по 10800 гривень: оголошено реєстрацію на нову грошову допомогу

Куди звернутись для отримання фінансової допомоги протягом трьох місяців від благодійної організації?

03/05/2024 16:51
  • Новини
  • Пенсійна справа

Для деяких пенсіонерів призупинено зарахування пенсій на картку — хто залишиться без грошей

Чому частина пенсіонерів перестали отримувати пенсійні виплати та чи можливо їх поновити? У Міністерстві соціальної…

03/05/2024 15:49
  • Статті

Автоматизація процесів виробництва соняшникової олії: переваги та виклики

Виробництво соняшникової олії є важливим сектором харчової промисловості, а якість та рівень автоматизації процесів тут…

03/05/2024 15:43
  • Новини

Це не добриво, а справжній скарб – коштує копійки, а врожай виходить рясний

Щоб розсада росла міцною і здоровою, її неодмінно потрібно підгодовувати. Стануть у пригоді народні методи,…

03/05/2024 14:47