Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПлата за газ: температурні коефіцієнти

Плата за газ: температурні коефіцієнти

Этот материал также доступен на русском языке
При мінусовій температурі обсяг газу, який надходить до споживача, трохи більший, ніж фіксує лічильник.

«Я клієнт «Чернігівгазу». У квитанції на оплату газу за грудень минулого року був зазначений обсяг 345 кубометрів. При розрахунку застосували додатковий коефіцієнт, в результаті чого рахунок виставили за 359 кубометрів газу. Тобто на 14 кубометрів більше. Поясніть, на підставі яких документів застосовують цей коефіцієнт.

Віктор Романенко, м. Чернігів»

Про пори року та властивості газу 

Вашого листа ми адресували компанії «Чернігівгаз», і ось що нам відповіли. Застосування додаткового коефіцієнта відповідає процедурі приведення обсягів газу до стандартних умов. Це передбачено Законом України «Про ринок природного газу» (пункт 31 статті 1 Розділу I), Кодексом газорозподільних систем (пункт 3 глави 1 розділу IX) та Типовим договором на розподіл газу (пункт 5.3 Розділу V).

За словами фахівців, з пониженням температури газ стискається. А це означає, що при мінусовій температурі обсяг газу, який надходить до споживача, трохи більший, ніж фіксує лічильник.

Справа в тому, що більшість лічильників, встановлених у побутових споживачів, фіксують обсяги газу в робочих умовах – без корекції температури і тиску. А розрахунок вартості газу для потреб населення проводиться відповідно до стандартних умов. Такими умовами вважаються температура повітря 20 градусів при абсолютному тиску 760 мм ртутного стовпа.

Температурні коефіцієнти використовуються відповідно до Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов*. Лічильник може бути встановлений як у приміщенні (враховують, опалюється воно чи ні), так і на вулиці. Якщо прилад обліку встановлений на вулиці, то для визначення коефіцієнта враховують відстань між місцем виходу газопроводу з землі та вхідним штуцером лічильника. Тобто, яким буде коефіцієнт, безпосередньо залежить від розміщення лічильника і пори року.

Від чого залежить коефіцієнт?

Методикою визначено шість груп коефіцієнтів приведення до стандартних умов.

Так, коефiцiєнт застосовується у випадках, коли:

1) лічильник розташований у дворі або в неопалюваному приміщенні на відстані не більше метра від виходу газопроводу;

2) лічильник встановлений зовні приміщення на відстані більше метра від виходу газопроводу;

3) лічильник розташований в опалюваному приміщенні на відстані не більше як пів метра від входу газопроводу до приміщення;

4) лічильник встановлений в опалюваному приміщенні на відстані 0,5-1,5 м від входу газопроводу;

5) лічильник розташований в опалюваному приміщенні на відстані більше 1,5 м від входу газопроводу;

6) встановлено лічильник з елементами температурної компенсації.

При цьому для кожної області діє власна шкала помісячних коефіцієнтів.

Уточнимо ще один важливий момент: всі учасники ринку природного газу (газовидобувні підприємства, «Нафтогаз України», постачальники газу, оператори газорозподільних мереж) здійснюють операції з природним газом, обсяг якого приведено до стандартних умов.

Таким чином, облік природного газу з приведенням обсягів до стандартних умов відповідає чинному законодавству і поширюється, зокрема, на побутових споживачів.

***

З 1 січня 2021 року приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов окремо не застосовується. Тепер, за рішенням Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, технологічні витрати з урахуванням температурних коефіцієнтів включено до тарифу на розподіл газу, тобто до абонентської плати.

* Наказ Міністерства палива та енергетики №166 від 26 лютого 2004 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні