П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівник із Прикарпаття успішно вирощує актинідію

Садівник із Прикарпаття успішно вирощує актинідію

Этот материал также доступен на русском языке
Актинідія вже давно прописалася на присадибних ділянках експериментаторів, хоча більше її вирощують в південних областях. Проте садівник із Прикарпаття зумів приручити екзотичну рослину.

Батьківщина актинідії Південно-Східна Азія. В Європу її привезли наприкінці ХІХ століття, і з того часу вона почала свою подорож по європейських садах. На щастя, селекціонери створили чимало врожайних і морозостійких сортів і форм, які можна вирощувати в нашому кліматі. Актинідія – багаторічна листопадна дерев’яниста ліана, яка витримує зниження температури до -30оС. У природі вона обвиває стовбури дерев, піднімаючись до світла і поступово обплітаючи всю крону. Тому для вирощування актинідії знадобляться високі опори або шпалери, про спорудження яких необхідно подбати заздалегідь. Актинидія належить до дводомних рослин з чоловічими і жіночими екземплярами, які можна розрізнити тільки під час цвітіння. Для кращого запилення висаджують одну чоловічу рослину на 4-5 жіночих. У мене актинідія росте на шпалері біля паркану. Щоб збільшити кількість зав’язі, під час цвітіння вирізаю квітконосні гілки з чоловічої рослини, ставлю їх в ємності з водою і розвішую в кронах жіночих екземплярів. Ефект вражаючий: урожай підвищується в рази! Причому збільшується не тільки кількість ягід, але і їхні розміри.

Вибираючи місце для посадки актинідії в саду, необхідно врахувати, що вона росте і плодоносить понад тридцять років. Не терпить сусідства з яблунею, а смородина – їй до вподоби. Перекопувати землю під кущами не можна, оскільки коріння залягає досить близько до поверхні. Я акуратно рихлю сапкою пристовбурні кола і обов’язково мульчую їх. Актинідія росте на різних ґрунтах, крім глинистих і з близьким заляганням ґрунтових вод. Віддає перевагу кислим і слабокислим, багатим органікою, категорично не переносить вапняні. При садінні необхідно подбати про хороший дренаж, щоб уникнути застою води в зоні залягання коренів. Під час літньої посухи потрібно забезпечити рослинам полив. Садивну яму викопую глибиною 50 см і шириною 50-60 см. На дно укладаю шар дренажу з битої цегли, заправляю живильним субстратом, що складається з перегною, торфу, компосту і попелу. Щоб стимулювати активний старт рослини після садіння, в яму вношу 100-150 г аміачної селітри, 200-300 г суперфосфату.

Актинідія дуже любить сонце, але в перші два роки напівтінь піде їй тільки на користь. Відстань між кущами має бути не менше 2 м. Після садіння потрібно захищати молоденькі рослини від кішок. Особливо від них страждають жіночі екземпляри. Кішкам подобається запах рослин, вони обгризають молоду кору, видряпують кігтями бруньки і вигрібають лапами навіть коріння. Після цього рослина, як правило, не виживає. Найкращий захист – металева сітка густої фракції висотою 1 м. Старим рослинам коти не страшні. Догляд за актинідією звичайний – поливи, підживлення, розпушування верхнього шару ґрунту. У вечірні та ранкові години ліана любить дощування відстояною водою. Вона швидко заповнює простір, чіпляючись за опору. В цей час рослині потрібна формуюча обрізка, щоб оптимально заповнити шпалеру. Якщо ви забезпечите актинідії належний догляд, вона обдарує вас щедрим урожаєм вітамінних ягід і прикрасить ваш сад. Весняні заморозки можуть пошкодити пагони і плодові бруньки і залишити вас без врожаю. Тому бажано забезпечити рослинам укриття на випадок поворотних заморозків. А осінні заморозки не страшні, стиглим плодам вони не зашкодять. Після опадання листя ягоди ще довго висять на гілках. Обрізку актинідії проводжу виключно восени. Проріджую крону, видаляю пошкоджені і сухі гілки, вирізаю пагони, які ростуть в небажаному напрямку. В цей час заготовляю і живці для вкорінення. Зберігаю їх у вологому піску або тирсі в холодному погребі.

Богдан ГАМОРАК, садівник-експериментатор,

м. Тлумач Івано-Франківської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні