Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВід чого залежить здоров'я шкіри

Від чого залежить здоров’я шкіри

Этот материал также доступен на русском языке
Що старша людина, то частіше вона стикається з появою різних шкірних новоутворень – горбків, шорсткостей, мозоль.

Чому це відбувається і в яких випадках варто турбуватися, пояснив лікар-дерматовенеролог вищої категорії дніпровського обласного шкірвендиспансеру Володимир Агафонов.

Не болить, але турбує

Кератоз (кератодермія) – це дерматологічна патологія, що проявляється надмірним потовщенням поверхневого (рогового) шару шкіри. У більшості випадків цей стан не завдає людині болісних відчуттів, але при цьому шкіра на потерпілих від кератозу ділянках має грубий, неохайний вигляд, лупиться. Найчастіше проблемні зони і доброякісні шкірні новоутворення (кератоми) виникають на долонях, підошвах, ліктях і колінах, рідше – на обличчі та волосистій частині голови.

Кератоз буває різних типів, найпоширеніші – це актинічний (сонячний), фолікулярний (волосяний) і себорейний. Захворювання може бути спадковим або набутим, перебігати в гострій або хронічній формі.

Від появи кератом на обличчі й тілі страждають пацієнти різної статі і віку, але до групи підвищеного ризику входять літні люди, а також люди зі світлою шкірою, очима й волоссям.

Причини проблеми

Причини розвитку патології остаточно не вивчені. Вважається, що пусковим механізмом прискореного зроговіння і порушення нормального злущування шкірних лусочок можуть стати ендокринні збої, захворювання нервової та травної систем, бактеріальні та вірусні інфекції, ослаблення імунітету.

Відіграє роль і генетична схильність, вікові зміни в організмі, наявність хронічних захворювань шкіри (екзема, псоріаз), частий вплив на шкірний покрив шкідливих речовин.

Крім того, одним з основних факторів ризику розвитку кератозу лікарі вважають надмірну дію ультрафіолету.

Тривожні симптоми

Прояви кератозу залежать від форми патології. При фолікулярному типі на поверхні шкіри поблизу волосків у результаті запалення фолікулів утворюються характерні горбки бежевого або рожевого кольору. Типова локалізація – передпліччя, стегна, сідниці.

Себорейний кератоз проявляється утворенням коричневих або навіть чорних ороговілих бляшок з чіткими краями, які можуть ташуватися на руках, грудях, шиї, обличчі. На цей тип кератодермії здебільшого страждають літні люди.

Актинічний кератоз розвивається через пошкодження шкіри в результаті агресивного впливу ультрафіолету. Симптоми патологіїскупчення дрібних плям тілесного або коричневого відтінку з сухою лускатою поверхнею, що нагадує наждачний папір. Локалізація – голова, шия, руки. Ця форма кератозу небезпечна тим, що може перероджуватися у злоякісну патологію.

Загалом будь-який кератоз починається з появи невеликих нерівностей і шорсткостей на шкірі обличчя, шиї, передпліч, утворення ороговілих ділянок на долонях і підошвах.

Що робити?

При виявленні перших «дзвіночків» кератозу варто звернутися по консультацію дерматолога, оскільки боротися з патологією набагато легше на початковій стадії. Лікар проведе візуальний огляд, дерматоскопію, за потреби призначить цитологічний або гістологічний аналіз шкірних новоутворень, біопсію.

Консервативна терапія кератозу полягає в застосуванні спеціальних мазей, кремів і шампунів (якщо захворювання зачіпає волосяну частину голови). Застосовуються також аплікації препаратів з сечовиною, пілінгові процедури. Радикальні способи лікування – це видалення кератом хірургічним шляхом або за допомогою кріодеструкції, лазера, радіоножа, електрокоагуляції.

Зволожуємо і захищаємо шкіру

Для профілактики виникнення кератозу важливо правильно доглядати за шкірою обличчя й тіла, регулярно використовувати відлущуючі та зволожуючі засоби. Впливає на здоров’я шкіри і раціон: їжте більше свіжих овочів, фруктів і ягід, а також будь-яких продуктів, багатих на вітаміни А, В і Е.

Якщо у вас світла шкіра або є схильність до появи пігментних плям і родимок, уникайте прямих сонячних променів (особливо в «небезпечний» час з 10.00 до 16.00), а також різкого перегріву і переохолодження організму.

Терміново до лікаря!

Варто негайно звернутися по медичну допомогу, якщо прояви кератозу завдають вам дискомфорту (свербіж, печіння, кровоточивість) або до них долучилися ознаки запалення (почервоніння, набряк, біль). Особливо небезпечно ігнорувати подібні симптоми або самостійно видаляти шкірні новоутворення (кератоми, мозолі) пацієнтам з цукровим діабетом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні