Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЦіна на світло може зрости з 1 липня

Ціна на світло може зрости з 1 липня

Этот материал также доступен на русском языке
Цього літа нас, імовірно, очікує чергове подорожчання комуналки. Міненерго з 1 липня планує істотно підняти тариф на світло для населення.

Нинішній тариф – до кінця червня

Поки що в Україні для побутових споживачів електроенергії діють пільгові тарифи, у зв’язку з чим додаткове фінансове навантаження (так званий режим покладання спеціальних обов’язків – ПСО) падає на державні компанії. Тобто, як стверджують у Міненерго, державні підприємства працюють собі на збиток і на сьогодні мають мільярдну заборгованість. Тому ціну на електрику для населення підвищити дуже потрібно. Отже, можливо, нинішній тариф у розмірі 1,68 гривні за кВт/годину діятиме лише до кінця червня.

Водночас, вважають експерти, раптове, у два-три рази, збільшення цін на електрику для населення є малоймовірним.

Три варіанти підвищення тарифів

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розробила три сценарії поетапного підвищення тарифів для побутових споживачів до третього кварталу 2023 року.

1. Кабмін не піде на підвищення тарифів і заморозить ціни на електроенергію для населення до кінця 2021 року.

2. Протягом 2021 року планували двічі підвищити тарифи на електрику – на 15% у травні і на 15% у вересні. Таким чином, вже до осені ціна зросла б до 2,22 гривні.

3. Тариф у розмірі 1,68 гривні проіснує до липня 2021 року, а потім відбудеться 30-відсоткове подорожчання. Тобто з 1 липня ціна електрики для населення буде 2,22 гривні за кВт/годину. А до 2023 року зросте до 3,48 гривні за кВт/годину.

Другий варіант уже неможливий, оскільки з 1 травня ціни залишилися на колишньому рівні. Тому цілком імовірно, що в липневих платіжках українці побачать суму, розраховану за тарифом 2,22 гривні.

Чи будуть пільги?

Можливо, для деяких груп споживачів введуть пільговий тариф. Так, Олег Попенко, голова департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при Київській держадміністрації, повідомив, що Кабінет Міністрів спочатку планував встановити пільгу на обсяг споживання до 300 кВт/год., але зараз подейкують про пільговий тариф при обсязі до 500 кВт/год.

Нагадаємо, що українцям, які живуть поблизу атомних електростанцій, повернули пільгу на електроенергію, яку раніше скасували. Тепер вони платять 70% чинного тарифу.

До того ж для споживачів і далі діють тарифні коефіцієнти, які враховують витрату електроенергії за певними часовими періодами. Так можна відчутно заощадити.

Двозонні тарифи:

  • в нічний період – з 23.00 до 7.00 діє тариф 0,84 гривні за кВт/годину;
  • в інші години – стандартний тариф 1,68 гривні за кВт/годину.

Трьохзонні тарифи:

  • у пікові години (з 8.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00) діє підвищений тариф 2,52 гривні за кВт/годину;
  • у певні години (з 7.00 до 8.00 та з 11.00 до 20.00) – 1,68 гривні за кВт/годину;
  • в нічний період (з 23.00 до 7.00) тариф становить 0,672 гривні за кВт/годину.

Як перейти на багатотарифний облік

Для того щоб користуватися пільговими тарифами залежно від часу доби, потрібно встановити багатозонний лічильник. Якщо він у вас є, але послуга не активована, слід зайти на сайт місцевого обленерго і через онлайн-платформу «Персональний кабінет» подати заяву на зміну тарифу. Перехід на багатотарифний облік – послуга платна. Рахунок за неї вам відправлять на електронну пошту. Після його оплати споживача повинні перевести на багатотарифний облік протягом 14 днів. З цим питанням можна також звернутися до центру обслуговування клієнтів свого населеного пункту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні