Ключові тези:
- Неякісна сіль може зіпсувати навіть найкращу консервацію — овочі стануть м’якими, а банки можуть “вибухати”.
- Якість солі легко можна перевірити в домашніх умовах.
Сезон консервації триває, тому сіль – це те, що потрібно в домі. Втім, далеко не вся сіль є якісною, через що консервація може втратити смак, овочі – стати нехрумкими, а кришки на банках частіше “вибухатимуть”. Розповідаємо, як цього уникнути й розпізнати неякісну сіль.
Як розповів журналіст Костянтин Грубич в ефірі “Сніданку з 1+1”, сіль може містити залишки нафтопродуктів через порушення технології видобутку, зберігання або транспортування. Це погіршує її якість. Втім, виявити домішки можна в домашніх умовах.
Раніше ми розповідали, в якому посуді в жодному разі не можна готувати квашену капусту, інакше стане несмачною й навіть шкідливою.
Як перевірити якість солі в домашніх умовах
Щоб перевірити сіль на якість в домашніх умовах, потрібно зробити одну просту дію – розчинити її у воді. Ця проста дія дозволить побачити і осад, а також олійні плями, якщо є залишки нафтопродуктів.
Для проведення такого тесту на якість у пів склянки води потрібно додати одну – півтора ложки солі й перемішати. Якщо під час перемішування у склянці буде видно домішки, над сіллю треба попрацювати, перш ніж додавати її у страви. Така сіль потребує розчинення та фільтрації.
Чим небезпечна сіль з домішками
Сіль з домішками не може серйозно нашкодити здоров’ю, але зіпсувати консервацію – легко. Йдеться насамперед про сіль з фероціанідом калію (Е536).
Така добавка порушує процеси ферментації, які, своєю чергою, призводять до того, що:
- овочі втрачають хрумкість;
- соління можуть запліснявіти;
- кришки можуть здутися.
Читайте також:








