5 продуктів, які зіпсує нержавійка: що не варто готувати у сталевому посуді

Этот материал также доступен на русском языке

посуд з нержавіючої сталі
Кухонні помилки, що шкодять здоров’ю. Чому не все можна готувати в каструлях з нержавіючої сталі?

Ключові тези:

  • Не всі продукти безпечно готувати в посуді з нержавіючої сталі — деякі з них можуть вступати в хімічну реакцію або просто зіпсувати смак страви.
  • Зокрема, до “ризикових” належать томатний соус, яйця, млинці, стейк і риба.
  • Експерти радять обирати для цих страв альтернативний посуд — чавунний, емальований або з антипригарним покриттям.

Посуд із нержавіючої сталі вважають довговічним, зручним і безпечним. Але, як зазначають експерти Realsimple, у цього матеріалу теж є недоліки. 

А саме: деякі продукти готувати в такому посуді не рекомендується через хімічні реакції зі сталлю та вплив на текстуру.

Раніше ми розповідали, які дні найкращі для заквашування капусти у листопаді.

Томатний соус

Кислі страви, зокрема томатний соус, можуть вступати в реакцію з нержавіючою сталлю. Це змінює колір посуду, а й може спричинити вимивання нікелю та хрому — залежно від його стану. 

Для приготування соусів краще використовувати емальований, чавунний або антипригарний посуд, який не реагує з кислотами.

Яйця

Одне з найпоширеніших розчарувань кухаря — прилипання яєць до поверхні з нержавіючої сталі. Якщо пательню не розігріти достатньо або не змастити маслом, яєчня втратить вигляд і частково залишиться на дні. 

Для ідеального приготування цієї страви краще вибрати антипригарну або чавунну пательню.

Млинці

Тонкі млинці — справжній виклик для нержавіючої сталі. Вони часто прилипають і рвуться при перевертанні, навіть за умови достатньої кількості олії. 

Стейк

Хоча нержавіюча сталь витримує високі температури, для смаження стейка краще взяти пательню-гриль або посуд з товстими стінками. 

Це дозволить отримати рівномірне просмаження та апетитну скоринку без підгорілих ділянок. Крім того, така поверхня залишає менше слідів і спрощує миття після готування.

Риба

Ніжне рибне філе — ще один продукт, який не “дружить” із “нержавійкою”. При смаженні на ній риба часто прилипає і розпадається, навіть якщо використовувати олію. 

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?