Ключові тези:
-
Вчені довели зв’язок між червоним м’ясом та підвищеним ризиком смерті.
-
Небезпека пов’язана з вмістом нітратів та заліза.
-
Вживання яловичини, свинини та баранини підвищує ризик передчасної смерті на 26%.
Як проводилося дослідження
Фахівці Національного інституту раку США проаналізували дані майже 537 тисяч осіб у віці від 50 до 71 року. За їхнім раціоном та станом здоров’я спостерігали протягом 16 років. Всі учасники були розділені за рівнем споживання червоного та білого м’яса — щоб зрозуміти, як це впливає на можливість передчасної смерті.
Червоне м’ясо включало яловичину, свинину і баранину, а біле – курятину, індиче м’ясо і рибу.
До чого призводить часте вживання червоного м’яса
За роки спостережень померли більше 128,5 тисяч учасників. Найчастіше причиною смерті ставали рак, інфаркт, інсульт і захворювання дихальної системи.
Дослідження показало:
-
ризик смерті від восьми з дев’яти важких захворювань безпосередньо пов’язаний з кількістю червоного м’яса, що з’їдається;
-
у людей, які частіше їли яловичину, свинину та баранину, ризик ранньої смерті був на 26% вище, ніж у тих, хто їв їх рідко;
-
єдина хвороба, не пов’язана з м’ясом, — хвороба Альцгеймера.
Чому червоне м’ясо небезпечне
Вчені вважають, що шкода пов’язана з вмістом нітратів і гемового заліза розвитку хронічних захворювань.
Професор Джон Поттер з Університету Мессі (Нова Зеландія) підкреслив:
«Сучасний рівень споживання м’яса в розвинених країнах безпрецедентний. Його потрібно скоротити хоча б до однієї десятої від цього».
Що робити людям похилого віку
Медики рекомендують:
-
зменшити споживання червоного м’яса до мінімуму;
-
замінити його курятиною, рибою, бобовими та овочами;
-
стежити за балансом білків, щоб не страждати від їхнього дефіциту.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Гарбузові «горщики» з м’ясом: простий рецепт неймовірно смачної страви
- М’ясо і риба ще ніколи не були такими смачними: готуємо оригінальний домашній соус
Джерело: healthinfo








