Ключові тези:
- У вересні в Україні зафіксовано різноспрямовану динаміку цін: фрукти суттєво подешевшали, а м’ясо, молочна продукція та алкоголь навпаки подорожчали.
- Найбільше зростання спостерігається у сфері освіти та на ринку одягу й взуття.
- Експерти вказують, що коливання вартості овочів і фруктів пов’язані з погодними умовами та якістю врожаю.
У вересні споживчі ціни в Україні зазнали помітних коливань. Найбільше подешевшали фрукти — на 11,8%. Також знизилися ціни на яйця, цукор і рис — від 1,3% до 2,9%.
Повідомляємо, як змінилися цінники на основні продукти харчування за останні кілька тижнів з посиланням на дані Держстату.
Раніше ми розповідали, який чай краще не купувати.
Які продукти подорожчали в Україні
Попри зниження вартості окремих продуктів, більшість базових харчів навпаки подорожчали. Ціни на сало, рибу, олію, м’ясо, кисломолочну продукцію, хліб і вершкове масло піднялися на 0,7–4%. Алкоголь і тютюнові вироби додали в середньому 1,2%.
Одяг подорожчав на 9,1%, взуття — на 7,3%. Значно зросли витрати на освітні послуги. Плата за вищу освіту по країні піднялася на 16,8%, за середню теж доведеться заплатити на 8,5% більше.
Читайте також: