Ключові тези:
-
Українську картоплю часто вражають хвороби, особливо Фітофтороз.
-
Для зимового зберігання краще брати 2–3 сорти картоплі з товстою шкіркою і без ознак псування.
-
Різні сорти картоплі підходять для різних страв — враховуйте це при покупці, щоб запаси були універсальними.
Картопля — один з найпопулярніших і найдоступніших продуктів в Україні, який обов’язково має бути в запасах кожної господині на зиму. Однак, щоб бульби збереглися до весни, важливо правильно обрати їх і знати, які сорти підходять для тривалого зберігання.
Чому хворіє картопля?
Україна займає четверте місце у світі за обсягами виробництва картоплі. Однак кількість не завжди свідчить про якість. Іноді на наших ринках зустрічається вітчизняна картопля не ідеальної якості. Деякі проблеми легко визначити на око (грибкові захворювання, пошкодження комахами), інші можна виявити безпосередньо під час готування. Наприклад, найпідступнішим захворюванням можна назвати фітофтороз. Уражені цією недугою бульби зовні виглядають абсолютно здоровими, при цьому внутрішня частина картоплини почорніла.
Як пояснює фітопатолог Полтавської аграрної академії Ганна Паспелова ці проблеми пов’язані з кількома факторами. По-перше, в Україні дуже багаті на органічні речовини ґрунти, що сприяє виникненню різних захворювань, наприклад парша (уражені бульби начебто покриті пробкоподібним нальотом).
По-друге, картоплю в нашій країні переважно вирощують у дрібних фермерських господарствах та приватному секторі без залучення наукових ресурсів. Не проводяться аналізи ґрунту на утримання поживних елементів, порушується сівозміна, не оновлюється посадковий матеріал. Найчастіше ми роками садимо на одному місці одні й ті самі сорти картоплі, а за правилами агротехніки їх треба постійно оновлювати.
На що звернути увагу при покупці
У світі існує близько чотирьох тисяч сортів картоплі, які класифікуються за різними ознаками: терміном дозрівання, щільністю м’якоті та кольором бульб. Якщо ви вже готові йти на базар, візьміть на озброєння кілька простих порад:
-
Обираючи картоплю для зимового зберігання, краще взяти не один сорт, а мінімум два-три — більше ймовірності того, що частина запасів пролежить до весни.
-
З білих сортів краще брати такі, як Санте, Полісся, Водограй, Мінерва.
-
З рожевих вибирайте Серпанок, Повінь, Біла роса.
-
Уточніть у продавця, чи це пізній сорт або ранній — пізні лежать довше. Перевіряйте, щоб картопля була максимально чистою і сухою, без ґрунту. Це означатиме, що його зібрали у сухий період.
-
Зверніть увагу на товщину шкірки бульби – чим вона товстіша, тим зрілішою вважається картопля, а значить, у неї більше шансів долежати до весни. Не беріть зелену картоплю – в ній під впливом сонячних променів утворюються алкалоїди, і така картопля непридатна для вживання.
Обов’язково переберіть картоплю вдома перед закладкою на зберігання, адже навіть одна «проблемна» бульба може зіпсувати більшу частину запасу.
Картопля картоплі різниця
Класифікація сортів картоплі заснована на вмісті крохмалю в бульбах. Від цього залежить їхнє призначення в кулінарії. На імпортних сортах часто трапляються такі позначення:
-
A — картопля салатного типу, що не розварюється, з мінімальним вмістом крохмалю;
-
B — сорт, що слабо розварюється (підходить для чіпсів);
-
C — картопля, що сильно розварюється, із середньою борошнистістю (ідеальна для смаження у фритюрі);
-
D — дуже борошнистий сорт, що підходить для пюре та запіканок.
Для смаження добре підходять такі українські сорти як Удача, Конкорд, Мона Ліза, Надія, Колобок, Імпала.
Для пюре обирайте висококрохмалисту «репанку»: Явір, Повiнь, Слов’янка, Синьоока, Адретта, Бородянський рожевий, Дніпрянка.
Для супу та салату – сорти зі зниженим вмістом крохмалю, які не розвалюються при варінні: Лідер, Красень, Альвара, Ред Скарлетт, Невський, Удача, Мелодія.
Купивши різні сорти, ви на всю зиму забезпечите себе картоплею, що підходить для будь-яких страв – від смаженої до супів та салатів.
Вас також можуть зацікавити новини: