Борошняні жуки та міль: як правильно зберігати борошно, щоб уникнути появи шкідників

Этот материал также доступен на русском языке

Борошно
Борошно – не вічне, у нього є свій термін зберігання, по закінченні якого продукт вважається непридатним для вживання. А ще у борошні заводяться комахи та міль, що також може його зіпсувати.

Ключові тези:

  • У борошні часто з’являються шкідники, навіть якщо продукт виглядає «сухим».
  • Термін зберігання залежить від упаковки: від кількох місяців у паперовому пакеті до кількох років у морозильній камері.
  • Правильне зберігання та прості побутові поради допоможуть уникнути псування борошна й появи комах.

Борошно — один із головних продуктів у будь-якій кухні, проте воно може псуватися та стати домівкою для харчових шкідників.  Розповідаємо, як цього не допустити, з посиланням на ТСН.

Раніше ми радили, як уникнути бризок олії від розпеченої сковороди.

Чому у борошні з’являються комахи

Борошно особливо “люблять” — борошняні жуки, довгоносики та міль. Часто вони потрапляють у пакети ще на етапі виробництва чи зберігання в магазині. У теплі та вологому середовищі комахи швидко розмножуються, і можуть легко “окупувати” всю кухонну шафу. 

Як запобігти появі комах

Допоможуть прості засоби: лавровий лист, часник чи суха гвоздика в контейнері. Також рекомендують раз на місяць протирати шафи оцтовим розчином та не зберігати старе борошно поруч із новим.

Скільки зберігається борошно

Попри міф, що продукт «вічний», терміни зберігання борошна обмежені:

  • у паперовій фабричній упаковці — близько 3 місяців;
  • у герметичній тарі — до 10–12 місяців;
  • у холодильнику — до року;
  • у морозильній камері — до 2 років і більше.

Ознаки псування

Викидати продукт варто без жалю, якщо він змінив колір, має затхлий чи кислий запах, з’явилися грудочки, павутинка або навіть дрібні жучки.

Як правильно зберігати  борошно

Не залишайте його в заводському паперовому пакеті. Краще пересипте у герметичні банки, контейнери чи вакуумні пакети.

Перед пересипанням заморозьте борошно на 48 годин, щоб знищити можливих шкідників.

Зберігайте продукт в прохолодному, сухому і темному місці: шафі, коморі чи холодильнику.  До речі, морозилці борошно зберігається найдовше, головне — уникати потрапляння вологи під час розморожування.

Читайте також:

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні