Ключові тези:
-
Справжня сметана повинна складатися лише з вершків і закваски – без стабілізаторів, загусників чи консервантів.
-
Якісний продукт має однорідну консистенцію, без грудочок, розшарувань чи надмірної густини.
-
У домашніх умовах перевірити сметану можна за допомогою води, тарілки чи нагрівання.
-
Натуральна сметана рівномірно розчиняється у воді, повільно стікає зі скла і згортається при нагріванні, тоді як підробка залишає плівку, грудки або жирний слід.
Справжня сметана повинна складатися лише з вершків та закваски. Жодних домішок у вигляді стабілізаторів, емульгаторів чи консервантів бути не має. Якщо ж у вас виникли сумніви в якості продукту й ви не хочете ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям своєї сім’ї, перевірте її в домашніх умовах.
Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.
Як перевірити якість сметани
- Склад. Насамперед, якщо ви купуєте сметану в магазині, зверніть увагу на склад. Чим він коротший, тим якіснішою є сметана.
- Наступним кроком для перевірки якості сметани має бути її зовнішній вигляд.Натуральна сметана повинна мати однорідну структуру, не мати грудочок, розшарування або надмірної водянистості. Також вона не має бути надмірно густою та “стояти” ніби желе. Сметана хорошої якості має повільно стікати з ложки. Якщо продукт надто густий або надто рідкий, це може свідчити про те, що при його виготовленні до нього додали стабілізатори, загусники чи навіть рослинні жири.
- Перевірка за допомогою ложки та води. Візьміть чайну ложку й склянку з теплою водою. Наберіть сметану в ложку та опустіть її в ємність з водою. Справжня сметана розчиниться рівномірно та забарвить при цьому воду в однорідний білуватий колір. Якщо ж сметана з домішками, вона розпадається на “пластівці” або залишить по собі маслянисту плівку на поверхні.
- Перевірка за допомогою тарілки. Поставте скляну тарілку під нахилом і нанесіть трохи сметани на її поверхню. Якщо сметана якісна, вона повільно стікатиме вниз, залишаючи на своєму шляху рівномірну смужку. Фальсифікат же може злипнутися або залишити жирний слід.
- Термічна перевірка. Невелику кількість сметани нагрійте на сковорідці або в мікрохвильовій печі. Справжня сметана “згорнеться”, як звичайний кисломолочний продукт. Підробка під час нагріву може розшаровуватись або взагалі не змінити свою структуру. Це означає, що вона містить домішки в складі.
Джерело: “Ми-Україна”
Вас також можуть зацікавити новини: