Короткі тези:
- Олія – джерело корисних речовин, серед яких Омега-3 і Омега-6, вітаміни Е та групи B, а також фітостероли, що знижують рівень холестерину.
- Нерафінована олія зберігає більше поживних речовин і має виразний смак, але містить домішки та не підходить для сильного нагрівання.
- Рафінована олія стійка до зберігання та термічної обробки, проте втрачає частину корисних речовин і позбавлена насиченого аромату.
Вибір між рафінованою та нерафінованою олією залежить не лише від смаку, а й від того, як саме ви плануєте її використовувати. Розповідаємо основні властивості рафінованої й нерафінованої олії і яку з них краще обрати.
Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор: що додати до чаю, щоб не нашкодити здоров’ю.
У чому користь олії
Дієтологиня й нутриціологиня Ольга Дорош на своїй сторінці в соцмережі Instagram розповіла, що олія – надзвичайно корисний продукт завдяки вмісту в ній токоферолів, фосфоліпідів, поліфенолів, фітостеролів й інших корисних речовин.
Олія містить жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, необхідні для здоров’я серця та мозку.
Вітамін Е в її складі є антиоксидантом і допомагає захищати клітини від пошкоджень.
Вітаміни групи В впливають на енергетичний обмін організму.
Фітостероли допомагають знизити рівень холестерину.
Рафінована чи нерафінована: яка олія корисніша
За словами Ольги Дорош, нерафіновані олії мають свої переваги, оскільки для їх виготовлення сировину просто відправляють під прес (іноді нагрівають до 90 градусів) – таким чином, така олія зберігає більшість корисних речовин, приємний аромат та виразний смак.
Втім, мінусом є те, що нерафіновані олії залишаються непрочищеними від домішок, зокрема пестицидів, слідів металів, афлатоксинів, діоксинів тощо. Це ускладнює зберігання нерафінованої олії. Окрім цього, це обмежує можливість її сильного нагрівання, адже можливе утворення канцерогенів.
Натомість серед переваг рафінованої олії – більша стабільність під час зберігання та термічної обробки. Втім, мінусом є те, що під час рафінації разом зі шкідливими домішками з неї видаляються й частина корисних речовин. Також рафінована олія не має такого насиченого аромату та смаку, як нерафінована.
Ольга Дориш наголошує, що обидва види олії мають переваги й недоліки, тож головне – правильне використання. Дієтологиня радить використовувати нерафіновану олію для заправки салатів та готових страв, а рафіновану – для приготування страв на вогні.
Вас також можуть зацікавити новини: