До кінця 2025 року вартість хліба може зрости на 20%. Про це попередив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко, повідомляє Інтерфакс-Україна. Експерт акцентував: для більшості громадян здорожчання не критичне, однак для вразливих категорій населення – може бути відчутним.
Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на овочі в Україні.
Наскільки зросте ціна на хліб
На сьогодні середня відпускна ціна 1 кілограма хліба з хлібозаводу становить понад 40 гривень. З урахуванням можливого 20% зростання, до кінця року кілограм хліба може коштувати близько 48 грн. У роздріб ця сума буде ще вищою, з урахуванням націнки мережевих торгових точок.
За підрахунками очільника ВАП, середньостатистичний українець щомісяця споживає близько 5 кілограмів хліба, витрачаючи на нього 200-210 гривень. У разі зростання ціни на 20%, платити доведеться приблизно на 40 грн більше. Якщо доролих двоє – відповідно 80 гривень.
Чому дорожчає хліб
Здорожчання хліба напряму залежить від збільшення витрат на його випікання.
Серед причин експерти називають:
- зростання вартості сировини – борошна, дріжджів, жирів, цукру,
- зростання тарифів на електроенергію, газ, воду,
- підвищення логістичних витрат;
- державну вимогу для підприємств, критично важливих для економіки та з правом бронювати персонал, підвищити зарплати до 20 тисяч гривень,
- спекулятивна націнка супермаркетів. За оцінкою ВАП, в окремих мережах маржа на хліб досягає 30%, хоча нормативно дозволена межа становить 10%. Це викривляє ринкову ціну й створює соціальну напругу.
Чи можлива змова на ринку хліба?
Голова Всеукраїнської асоціації пекарів відкидає навіть думку про наявність якоїсь галузевої змови на ринку хліба. Аргументує: в Україні – понад 3 тисячі зареєстрованих виробників хліба. Висока конкуренція між ними просто унеможливлює штучне підвищення цін.
Що буде далі з цінами на хліб?
Зважаючи на дефіцит жита і необхідність імпорту, постійне зростання вартості сировини, електроенергії, палива – ціна на хліб може продовжувати зростати. Для малозабезпечених верст населення здорожчання буханки навіть на кілька гривень вдарить по гаманцю. Панікувати не варто.
Експерти радять:
- детальніше планувати покупки,
- купувати хліб за акціями або у місцевих пекарнях — часто там дешевше,
випікати хліб вдома, - не викидати залишків хліба — з них можна приготувати сухарі або запіканку.
Читайте також: