Перш за все готують ґрунт. За три тижні до висадки розсади у відкритий ґрунт додають по 300 грамів кісткового борошна на квадратний метр або за тиждень до садіння розсади проливають ґрунт настоєм пташиного посліду.
З мінеральних добрив до цвітіння та зав’язування плодів нічого не вносять, лише гранульований суперфосфат, який потрібен протягом усього періоду вегетації. Річ в тому, що рослина фосфору бере стільки, скільки їй потрібно, тож передозування їй не загрожує.
У кожну посадкову ямку додають по 100 грамів попелу і присипають дрібкою компосту або чорнозему. Також в посадкову ямку кладуть сухе лушпиння цибулі. Це зміцнює розсаду, робить її здоровою, стійкою до хвороб та шкідників, вона швидко ростиме й витримуватиме низькі температури. Також ефірні речовини лушпиння відлякують колорадського жука.
Подрібнена на кавомолці в порошок суха яєчна шкаралупа містить речовини, що прискорюють ріст і живлять рослину корисними речовинами.
Через десять днів після садіння розсади ґрунт поливають розчином курячого посліду у пропорції 1:15 і присипають деревною золою.
Для профілактики грибкових хвороб упродовж всього вегетаційного періоду два-три рази підживлюють томати настоєм цибулі: 200 грамів сухого цибулевого лушпиння заливають 10 літрами теплої води і настоюють протягом 4-5 днів. Перед обприскуванням проціджують.
Читайте також: