Здатність українських озимих сортів часнику стрілкуватись і давати повітряні бульбашки, так звану «повітрянку, дає можливість вирощувати здоровий часник. «Повітрянка» дозволяє природним шляхом оздоровлювати озимі сорти часнику. Отримані з насіння однозубки вільні від основних часникових хвороб.
Раніше ми розповідали, чи можна вирощувати на одній грядці часник і цибулю.
Як правило, китайські, іспанські, індійські та італійські виробники (основні світові лідери) вирощують переважно ярі та озимі сорти, які або не мають стрілки взагалі, або викидають її дуже слабо, тому що у них немає таких зим, як у нас.
Тому вони вирощують часник тільки із зубка і за кілька років будь-який сорт втрачає врожайність, хворіє і згодом вироджується.
Наприклад, французькі виробники створюють спеціальні насіннєві господарства, які оздоровлюють посадковий матеріал через технологію інвітро (техніка виконання маніпуляцій у пробірці, або, більш загально, у контрольованому середовищі поза живим організмом).
Щоб отримати чистий посадковий матеріал, знадобиться п’ять років, тож не дивно, чому вартість одного зубчика становить один євро. Нашим фермерам та городникам сама природа та земля подарували можливість вирощувати озимий часник в ідеальних умовах.
Читайте також: