Нутриціолог, фахівець із схуднення та тренер Юрій Попко на своїй сторінці у фейсбуці написав про рибу, яку краще не вживати.
Читайте також: Усього одна щіпка – і риба вийде неймовірно смачною, соковитою та з хрусткою скоринкою
Яка риба найшкідливіша
Найперша у переліку – велика глибоководна риба. Особливе застереження стосується видів з атлантичного басейну, який вважається найбільш забрудненим токсичними речовинами та важкими металами.
«Чим більше тушка – тим більша ймовірність, що вона увібрала в себе багато шкідливих речовин. Йдеться про тунця, серед тих, хто це читає – багато шанувальників його. Камбала та палтус із цих регіонів теж не рекомендується», – пояснює нутриціолог.
«Брудними» видами Юрій Попко називає також тилапію та пангасіус.
«Наступні види риб – це родина лососевих: сьомга, форель. Більшість із тих, що ми можемо бачити на прилавках, штучно вирощені та користі в ній мало. Тому в ідеалі це має бути дика риба із чистих водойм», – переконує фахівець.
Водночас, коли є вибір між штучно вирощеною рибою, яка вигодувана правильним кормом і водоростями, та дикою з брудних водойм, краще обирати перший варіант.
Короп – це вид риби, який максимально заражений паразитами. Хоча в червоній рибі вони також можуть бути.
Скільки коштує якісна риба
На думку Юрія Попка, висока ціна не є показником якісної риби. Він радить обирати минтай, тріску, хек, сібас, дорадо, морського окуня і палтуса (з чистих водойм), а також зубатку, осетра, судака, щуку.
Важливо звертати увагу на розмір тушки. Чим більша рибина, тим вона старша. Відповідно, за своє життя могла більше накопичити шкідливих речовин у брудній водоймі.
«Більше 90% риби на прилавках приїздить до нас мороженою. Охолоджену знайти – рідкість, адже ця риба швидко псується. Хіба, наприклад, така рибка як дорадо, сібас може бути охолодженою. Або річкова, яку у нас розводять. Наприклад, форель. Тільки в цих видах риб немає Омеги 3, але це прекрасне джерело білка», – зауважує нутриціолог.
Найкорисніша риба
Найкорисніша риба – це дикі лососеві, а саме: нерка, кіжуч, кета, горбуша.
«Тушку цілу завжди суттєво дешевше купувати, ніж розроблену на частини або стейки. Оглядайте завжди луску, по ній можна визначити чи пішла ця риба на нерест. Що це означає? Коли риба йде на нерест, вона міняє свій колір, а точніше луску, також зуби міняються. У цей час відбувається некроз (руйнування) тканин, така риба не є корисною, але вона максимально дешева, так як викидається на берег і їі просто збирають», – детально пояснює фахівець із харчування.
За його словами, тушка якісного лосося повинна бути ідеально срібного кольору, а її м’ясо мати однотонне червоне забарвлення без кров’яних розводів. Така риба не буде коштувати дешево.
Читайте також: Не менше 1 разу на тиждень: названо найкориснішу рибу, яку обов’язково потрібно їсти взимку
Втім, Юрій Попко переконує, що навіть найбюджетніша риба може бути дуже корисною.
«Найкорисніша, найдоступніша риба є у нас під боком: оселедець і скумбрія. Невелика, нічого поганого в собі не збирає, багата білком та Омега 3 жирами. Одна користь!», – каже нутриціолог.
Також корисна риба сортів маленького розміру: сардини і анчоуси. Вона багата кальцієм.
Вас також можуть зацікавити новини: