Середа, 8 Січня, 2025
ГоловнаНовиниЯк правильно приготувати буряк, щоб зберегти в ньому максимум користі - лише...

Як правильно приготувати буряк, щоб зберегти в ньому максимум користі – лише один спосіб

Этот материал также доступен на русском языке
Буряк — один із недооцінених овочів. Поміж тим він дуже корисний, досить смачний, добре поєднується з іншими продуктами. Особливо взимку, коли чимало людей не можуть собі дозволити свіжі овочі, буряк може виручити. Найчастіше його використовують у вареному вигляді. Проте можна і запікати. Як буде корисніше?

Запечений чи варений

Найпопулярніший спосіб споживання буряка для українців – додавання його до червоного борщу. Також поширеними є салати, наприклад «Оселедець під шубою» або вінегрет.

При плануванні щоденного або святково меню врахуйте, що запечений буряк не тільки корисніший, а й смачніший. Все тому, що при варінні у воду переходить значна частина корисних і смакових елементів. Зважаючи на те, що буряк доводиться варити 30-40 хвилин, овоч втрачає досить багато.

Тому нутриціологи рекомендують запікати буряк для салатів. Достатньо добре вимити овоч, загорнути в харчову фольгу та пекти в духові за температури 200 градусів протягом 30-40 хвилин. Тривалість визначайте самостійно, вона залежить від розмірів плоду. Перевірити готовність можна зубочисткою. Важливо, щоб шар фольги був досить цупкий. Інакше сік, який буде виділятися, може пригорати на деці.

Чим корисні столові буряки

Овоч має виражену протизапальну та антиоксидантну дію. Велика кількість клітковини робить його корисним для налагодження травлення. А магній, калій, кальцій і вітамін А дуже потрібні організму, особливо взимку.

Унікальна речовина беталаїн міститься тільки в столовому буряку. Власне ним і зумовлений особливо насичений буряковий колір коренеплоду.

Як буряк може зашкодити

Попри цілий ряд корисних характеристик, столовий буряк варто обмежити людям із певними станами або захворюваннями. Насамперед це ті, хто страждає на:

  • остеопороз — буряк заважає кальцію засвоюватися;
  • цукровий діабет — овоч містить багато цукру;
  • сечокам’яну хворобу — в бурякові є щавлева кислота;
  • хронічні проноси — коренеплід має виражений проносний ефект.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні