Запечений чи варений
Найпопулярніший спосіб споживання буряка для українців – додавання його до червоного борщу. Також поширеними є салати, наприклад «Оселедець під шубою» або вінегрет.
При плануванні щоденного або святково меню врахуйте, що запечений буряк не тільки корисніший, а й смачніший. Все тому, що при варінні у воду переходить значна частина корисних і смакових елементів. Зважаючи на те, що буряк доводиться варити 30-40 хвилин, овоч втрачає досить багато.
Тому нутриціологи рекомендують запікати буряк для салатів. Достатньо добре вимити овоч, загорнути в харчову фольгу та пекти в духові за температури 200 градусів протягом 30-40 хвилин. Тривалість визначайте самостійно, вона залежить від розмірів плоду. Перевірити готовність можна зубочисткою. Важливо, щоб шар фольги був досить цупкий. Інакше сік, який буде виділятися, може пригорати на деці.
Чим корисні столові буряки
Овоч має виражену протизапальну та антиоксидантну дію. Велика кількість клітковини робить його корисним для налагодження травлення. А магній, калій, кальцій і вітамін А дуже потрібні організму, особливо взимку.
Унікальна речовина беталаїн міститься тільки в столовому буряку. Власне ним і зумовлений особливо насичений буряковий колір коренеплоду.
Як буряк може зашкодити
Попри цілий ряд корисних характеристик, столовий буряк варто обмежити людям із певними станами або захворюваннями. Насамперед це ті, хто страждає на:
- остеопороз — буряк заважає кальцію засвоюватися;
- цукровий діабет — овоч містить багато цукру;
- сечокам’яну хворобу — в бурякові є щавлева кислота;
- хронічні проноси — коренеплід має виражений проносний ефект.
Читайте також: