Кількість кофеїну, який містить чайне листя, залежить не тільки від сорту рослини, але й регіону його вирощування. Чай із Цейлону та Китаю може містити 5,5% цієї речовини, тоді як грузинський або англійський чай – лише до 2,5% кофеїну.
Кому і коли не варто пити чай
Фахівці запевняють, що вечірнє чаювання не дуже хороша ідея. Міцний напій краще пити за 8 годин до сну. Це особливо стосується людей, які почуваються збудженими або мають проблеми із засинанням.
Не рекомендується пити чай відразу після їжі. Це може зашкодити якісному засвоєнню магнію та заліза. Тому шоколад, що містить багато магнію, не варто запивати чаєм.
Лікарі також радять мінімізувати вживання чаю, коли є недосипання або депресія. Вплив напою на нервову систему може погіршити ситуацію.
Навіть здоровим людям краще не пити чаю більше, ніж дві чашки на день. А тим, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи та нирок, варто обирати інші напої.
Як правильно пити чай
До чорного чаю доречно додати скибочку лимону. Аскорбінова кислота, яку містить фрукт, допомагає засвоєнню біофлавоноїдів. Таким чином отримуємо невеликий знеболювальний ефект, а також сприяємо продовженню молодості організму.
Зелений чай здатен виводити з організму зайву рідину. Якщо ж не страждаєте на набряки, то не забувайте пити чисту воду, коли вживаєте зелени чай. Якщо до негарячого напою додати меду, то це буде корисно для боротьби з вільними радикалами.
Червоний чай показаний людям, що мають проблеми із зором. Вітамін А у його складі найкраще засвоються з вітаміном Е. Останній міститься в корисних жирах.
Жовтий чай через великий вміст дубильних речовин не варто пити натщесерце.
Білий чай багатий на вітамін С, який руйнується з часом. Тому такий напій треба пити відразу після заварювання. Білий чай також містить хлорофіл, тому позитивно впливає на показники гемоглобіну в крові.
Вас також можуть зацікавити новини: