У якій воді варити картоплю для пюре
Звичайно, сорт картоплі дуже впливає на її смакові властивості. Проте від цього залежить кінцевий результат. Якщо ви звикли традиційно варити картоплю для пюре, поклавши її в холодну воду, то втрачаєте значну частину смаку. У кулінарів існує правило: для смачного бульйону класти овочі у холодну воду, для смаку готових овочів – у гарячу. Розберемося, чому це так працює.
Читайте також: Готуємо щось новеньке з картоплі: картопляні гнізда стануть окрасою столу
Коли ми кладемо картоплю в холодну воду, то до моменту закипання вода постійно витягує з неї корисні речовини та елементи, що відповідають за смак. Якщо ж покласти порізану шматками картоплю в окріп, то вона відразу почне готуватися і залишить у собі максимум складових. З цієї причини краще різати картоплю великими шматками, невеликі плоди можна варити повністю.
Не слід переварювати овоч. Щойно шматки стали м’якими – він готовий. Додайте в пюре лише тепле молоко. Від холодного блюдо потемніє і виглядатиме неапетитно.
У якій воді варити картоплю в мундирі
Це найкорисніший спосіб приготування картоплі. Шкірка зберігає в овочі користь та смак. Так, у картоплі залишається максимум калію, який допомагає контролювати кров’яний тиск, регулюючи обсяг рідини у клітинах та судинах.
Читайте також: Досвідчені овочівники зберігають картоплю тільки так: не гниє і лежить до весни
На відміну від пюре, картоплю в мундирі краще варити в холодній воді. Наливайте її достатньо, щонайменше на 3 см вище за шар овочів. Якщо покласти неочищену картоплю в киплячу воду, шкірка може луснути і страва втратить вигляд, буде більш рідкою. Деякі господині додають у воду столову ложку оцту, щоб картопля не тріснула.
Картопля в мундирі готується довше, ніж очищена. Готовність її зручно перевіряти зубочисткою. Щоб усі бульби зварилися одночасно, вибирайте їх однакового розміру.