Понеділок, 25 Листопада, 2024
ГоловнаНовиниЯкі яйця найкраще купувати – ось на що треба звернути увагу: поради...

Які яйця найкраще купувати – ось на що треба звернути увагу: поради експертів

Этот материал также доступен на русском языке
Коли у магазині бачите яйця різної ціни, варто звернути увагу на їхню категорію та клас. Адже для різних потреб варто обирати різні яйця. Для певних цілей не обов’язково купувати найдорожчі.

Чим відрізняються яйця

Відповідно до ДСТУ 5028:2008 магазинні яйця поділяються на категорії та класи. На це впливає їхня вага та термін зберігання. Про що свідчить маркування на упаковці чи самому яйці?

Читайте також: Більше користі або шкоди: коли курячі яйця корисні, а коли – небезпечні

За терміном зберігання яйця поділяються на:

  • дієтичні (Д) – до 7 діб;
  • столові (С) – до 25 днів при кімнатній температурі та до 90 днів у холодильнику.

За розміром та вагою яйця такі:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • вища категорія (О) – від 63 до 72,9 г;
  • добірні (В) – 73 г і вище.

Коли купуєте яйце з маркуванням СО, це означає, що це столове яйце вищої категорії, а С1 – столове яйце першої категорії.

Які яйця вибрати

За ціною добірні яйця будуть найдорожчими. Але це не означає, що вони якісніші. Насправді найкорисніші речовини містять яйця С1 та С2. Тому що дуже великі яйця найчастіше несуть старші кури і більшого розміру.

Для домашньої випічки ідеально підходять яйця С1. Але для професійної кулінарії та кондитерської справи яйця прийнято рахувати не штуками, а зважувати у розбитому вигляді.

Які яйця не варто купувати

Після того, як подивилися на категорію яєць, зверніть увагу на дату виготовлення, умови зберігання в магазині, а також зовнішній вигляд товару.

Іноді недобросовісні продавці кладуть у холодильник яйця, які раніше зберігалися при кімнатній температурі. Тому уникайте покупок не дуже свіжих яєць, адже ви не можете бути впевненими в умовах їхнього зберігання.

Перевіряйте яйця у лотках на цілісність. Якщо шкаралупа тріснула, то через неї можуть потрапити хвороботворні бактерії. Такі яйця залиште на полиці та не купуйте. В одному лотку мають бути яйця одного кольору та класу. Якщо це не так, то, мабуть, продукти пересортували.

Читайте також: Як не можна зберігати яйця: найпоширеніші помилки, які роблять майже все

Також звертайте увагу на те, якою стороною лежать яйця у лотку. Заводська упаковка передбачає розташування яєць гострим кінцем вниз, а тупим – вгору. Якщо вони лежать по-різному, можливо, хтось пересортував їх у магазині, тому не можна бути впевненими в коректності маркування на упаковці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні