Понеділок, 28 Жовтня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк будемо жити: про ціни на продукти, гривні, долари та мобілізацію –...

Як будемо жити: про ціни на продукти, гривні, долари та мобілізацію – які зміни на нас чекають у листопаді

Этот материал также доступен на русском языке
На всьому заощаджуєте та відкладаєте гроші на чорний день? Будьте уважні, у листопаді деякі купюри будуть вилучати з обігу. Які ще зміни на нас чекають в останній місяць осені?

Ціни на овочі битимуть рекорди

За прогнозами аналітиків, популярні овочі (картопля, цибуля ріпчаста, морква, буряк, капуста) у листопаді продовжать зростати в ціні. Інфляція, поганий урожай, підвищення податків, сезонні зміни – усе це призведе до чергового стрибка вартості цих продуктів.

Заступник Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук пояснює це так:

– З липня і до вересня на більшості територій України або не було опадів, або їх було недостатньо. Липнева спека спричинила колосальні втрати. Через посуху багато що втратили, багато що не проросло. Вона вплинула і на овочі, які вирощувалися в цей період.

Однак на ситуацію може вплинути імпорт, який має всі шанси наповнити наш ринок іноземними овочами. Очікується, що імпортні поставки допоможуть стабілізувати ціни і покупці отримають можливість придбати завезені продукти за нижчою вартістю.

Що стосується м’яса, молочних продуктів та яєць, то в листопаді значних коливань в ціні не очікується.

Старі банкноти вилучатимуть з обігу, але поступово

У листопаді почнуть вилучати банкноти 50 та 200 гривень 2003–2007 років випуску. Їх заміна на нові, випущені з 2014 року та наступні, буде завершальним етапом осучаснення банкнотно-монетного ряду гривні, повідомляє Нацбанк України.

«Громадянам не потрібно їх спеціально обмінювати. Вони можуть без обмежень далі розраховуватися банкнотами старого зразка, оскільки ті залишатимуться дійсними платіжними засобами», – пояснюють у Нацбанку.

Потрапляючи в банки, банкноти номіналами 50 та 200 гривень старого зразка вилучатимуться для утилізації.

На дорогах швидкість руху обмежать

Водіям треба бути уважними: змінюється обмеження швидкості руху. З 1 листопада на дорогах усіх міст діятимуть нові обмеження: максимально допустима швидкість руху знизиться до 50 км/год. Відповідні дорожні знаки змінять на ділянках доріг, де до цього граничний поріг швидкості обмежувався 80 км/год. За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, це пов’язано з переходом на «зимовий період». При цьому жодні правила дорожнього руху не змінюються.

– У деяких містах нашої країни, зокрема Києві та Дніпрі, на тих ділянках дорожнього руху, де це дозволяють і дорожні обставини, і безпека дорожнього руху, встановлювались знаки вищого обмеження швидкості. Тобто 80 км/год. на літній період. Цей період зараз закінчується, і вже з 1 листопада вказані знаки буде змінено на стандартні, тобто обмеження швидкості – 50 км/год., – пояснив Олексій Білошицький.

Він додав, що такі зміни викликані підвищеним рівнем небезпеки для усіх учасників дорожнього руху в зимовий період.

Відстрочку від призову і бронювання можна буде оформити онлайн

У листопаді на платформі «Резерв+» з’явиться ще одна послуга – оформлення відстрочки від призову на військову службу онлайн. Про це в коментарі на своїй сторінці у Фейсбуці повідомила заступниця Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

«Працюємо, щоб даний функціонал був доступний в «Резерв+» у першій декаді листопада», – написала вона у відповідь на запитання користувача: «якого числа планується обіцяний реліз в «Резерв+» подання заяви на відстрочку онлайн».

Очікується, що з 15 листопада знову стане доступною послуга бронювання від мобілізації у «Дії», яку закрили наприкінці жовтня. У відомстві це пояснюють необхідністю провести аудит. Нагадаємо, що з липня керівник критично важливого підприємства міг подати заяву про бронювання співробітників через портал «Дія» і отримати для них бронь.

Послуги пошти стануть зручнішими і дешевшими

«УКРПОШТА». В «Укрпошті» запустять новий мобільний застосунок. Він дозволить відслідковувати рух вантажу, оплачувати посилку, а також перенаправити її до іншого відділення. Запустять застосунок вже в листопаді, повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

– З листопада впроваджуватимемо новий мобільний застосунок, і наш відправник зможе з його допомогою бачити: якщо він приніс відправлення до обіду, гарантовано наступного дня воно буде за адресою призначення в іншому місті; якщо відправлення приніс увечері і є можливість його швидко доставити, це також буде наступного дня, – пояснив він.

«НОВА ПОШТА». Компанія скасувала оплату за повернення товарів. Також більше не стягується комісія 0,5% від оголошеної вартості посилки у разі відмови від її отримання. Нововведення стосується вантажів до 30 кілограмів. Тож за повернення таких посилок не доведеться платити ані отримувачу, ані відправнику.

Нові правила отримання компенсації за зруйноване житло

Подати заявку на отримання житлового сертифіката або виплати для відбудови в межах програми «єВідновлення» власники знищеного житла тепер можуть і на порталі «Дія».

Окрім цього, тепер подати документи можуть і законні представники власників житла і особи без ідентифікаційного коду. Однак зробити це вони можуть тільки через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), незалежно від місця проживання.

Як повідомляє Міністерство розвитку громад і територій, це має зробити більш доступною програму «єВідновлення». У відомстві нагадують, що заяву на отримання житлового сертифіката можуть подати громадяни, чиє знищене житло розташоване на деокупованій території або в зоні бойових дій, де безпекова ситуація дозволяє комісії провести обстеження.

За нашими витратами будуть слідкувати

НБУ вимагає від небанківських фінансових установ, які займаються платежами, ретельніше перевіряти клієнтів. Йдеться, зокрема і про платіжні термінали самообслуговування.

Вони почнуть контролювати відповідність проведених оплат розміру доходів, а також зважати на джерело походження коштів. Якщо помітять відхилення від заявлених даних, будуть блокувати грошові перекази і повідомляти до правоохоронних органів про нелегальну активність.

За невиконання таких вимог регулятора фінустановам загрожують штраф і відкликання ліцензії. Яким чином власники небанківських платіжних систем здійснюватимуть вимогу НБУ, поки що невідомо. Але очікується, що разом з лімітом у 150 тисяч гривень на місяць для карткових переказів це стане ще однією ланкою в боротьбі з нелегальними доходами та відмиванням грошей.

Скільки коштуватиме долар?

Директорка департаменту казначейських операцій “Юнекс Банк” (“Unex Bank”) Ганна Золотько пояснила, що на тлі зростання інфляції обмінний курс відіграє важливу роль, стримуючи підвищення цін на імпортні товари.

Попит на валюту зростає на початку кожного місяця, коли люди отримують заробітну плату і купують долари. На думку Ганни Золотько, дещо стримають потребу в іноземній валюті квартальні податки, які бізнес сплачуватиме в листопаді. Адже для цього знадобляться гривні. Тому експертка прогнозує, що долар навряд чи подолає позначку 42 гривні. На її думку, НБУ докладе зусиль, щоб втримати його в цьому діапазоні.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні