Понеділок, 28 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 26 жовтня — чому цього дня не варто...

Свята та народні прикмети 26 жовтня — чому цього дня не варто брати до рук незнайомі предмети

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 25 жовтня, відзначається День гарбуза, Свято приємних несподіванок, День змін на краще. 26 жовтня в православному календарі день пам’яті святого великомученика Димитрія Мироточця.

Яке сьогодні свято в Україні

Щорічно 26 жовтня у США відзначається День гарбуза (Pumpkin Day). Але свято з кожним роком поширюється світом, набуваючи всесвітнього статусу, бо прихильників цього смачного помаранчевого плоду багато і в інших країнах. Це день, присвячений вшануванню одного з найулюбленіших і найуніверсальніших плодів на землі – гарбуза. За його поживні властивості та багате культурне значення, гарбуз займає особливе місце в багатьох серцях і традиціях.

26 жовтня в різних країнах світу відзначають Свято приємних несподіванок. Свято має неофіційний характер, не є державним, національним або міжнародним. Також достеменно невідома історія виникнення події. Вважається, що свято запропонував хтось із користувачів онлайн-простору, але автор побажав залишитися невідомим.

Щороку у четверту суботу жовтня відзначають День змін на краще. Свято National Make A Difference Day присвячене тому, щоб люди мали змогу спільними зусиллями змінити світ, допомогти оточуючим та зробити життя кращим.

Яке сьогодні церковне свято

26 жовтня, в православному календарі день пам’яті святого великомученика Димитрія Мироточця. Димитрій народився в Солуні (сучасна Греція) у заможній християнській родині. Його батько, святий Василій, був городським правителем. Після смерті батька Димитрій став правителем Солуні, дотримуючись християнських принципів. Він активно підтримував віру і захищав християн від гонінь. У часи правління імператора Максиміана (305-311 рр.) почалися жорстокі переслідування християн. Димитрій був заарештований за свою віру і відмову від поклоніння язичницьким богам. Його стратили, вбивши списом. Легенда говорить, що, коли його тіло було поховане, з нього почало витікати миро, що вказувало на його святість. Тому він отримав прізвисько “Мироточець”. Після його смерті Димитрій здійснив багато чудес, зокрема зцілення хворих. Багато віруючих приходили до його гробу в пошуках допомоги. Святий Димитрій став покровителем воїнів і захисником християн.

Народні прикмети 26 жовтня

  • Сніг випав — до холодної весни.
  • Червоний схід сонця — чекайте на сильний вітер.
  • Вікна пітніють — до холодів.

Що  не можна робити

Не рекомендується прибирати в будинку, замітати, мити підлогу, тому що можна “вимести” все хороше. Не варто брати до рук незнайомі предмети — вкоротите собі віку. Не робіть поганих справ, все це повернеться до вас сторицею.

Також в цей день церква не схвалює сварок і лихослів’я, осуду, пліток і наклепу, виступає проти жадібності, заздрості, помсти, лінощів, відчаю.

Що можна робити 26 жовтня

Цього дня закінчувався сезон сватання. Наші предки вірили, що сни у ніч проти 26 жовтня мають особливу силу і обов’язково здійсняться. Щоб незаміжня дівчина вдало вийшла заміж, потрібно погладити безпритульну собаку.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні