Вівторок, 22 Жовтня, 2024
ГоловнаГроші4500 гривень на місяць: яку нову допомогу хочуть ввести для українців

4500 гривень на місяць: яку нову допомогу хочуть ввести для українців

Этот материал также доступен на русском языке
На початку жовтня Мінсоцполітики винесло на обговорення проект постанови* щодо надання базової соцдопомоги сім'ям з низькими доходами. Що хочуть змінити і чи дійсно це буде на краще?

Від чого доведеться відмовитися?

Метою експериментального проекту є забезпечення підтримки сімей з низькими доходами. Отже, мова не йде про щось принципово нове, а лише про певну зміну підходу до надання нинішньої державної соціальної допомоги малозабезпеченим родинам.

Перша відмінність – це те, що допомогу можна буде оформити простіше: менше папірців, менше бюрократії тощо.

Друга відмінність – розмір допомоги може збільшитися, але заради цього доведеться відмовитися від вже наявних виплат.

Хто і як зможе подати заяву?

Отже, заяву на отримання базової соціальної допомоги можна буде подати через ЦНАП, через відділення Пенсійного фонду або в електронному вигляді через «Дію». Якщо, припустімо, людина подаватиме заяву через «Дію», то до неї буде одночасно підтягуватися інформація з усіх можливих державних реєстрів і не треба буде збирати купу довідок, як це робилося раніше: про отримання інших допомог, про наявність певних статусів, про доходи тощо.

Заяву на базову соцдопомогу зможе подати член сім’ї, який отримує хоча б одну з таких виплат:

  • соцдопомогу малозабезпеченим сім’ям;

  • на дітей одиноким матерям;

  • на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;

  • тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;

  • на проживання внутрішньо переміщеним особам;

  • соцдопомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Можна залишитися взагалі без виплат

Під час оформлення базової соцдопомоги людина має дати згоду про припинення виплати усіх цих допомог, якщо вони були раніше призначені одному або декільком членам зі складу сім’ї.

Раніше урядовці запевняли, що мова йде про об’єднання кількох видів соціальних допомог в одну. На практиці родині доведеться відмовитися від усіх перелічених вище соціальних виплат заради однієї, вищої.

Базова соціальна допомога, як і нинішня допомога малозабезпеченим, буде призначатися на шість місяців. В деяких випадках потім її можна буде подовжити автоматично ще на півроку (але не більше ніж протягом терміну реалізації експериментального проекту).

І тут родина може стикнутися з ризиком. Коли виплата базової допомоги закінчиться, то отримувати старі види соціальних допомог члени сім’ї вже не зможуть, бо самі написали заяву про відмову від цих грошей.

Яким буде розмір допомоги?

Розмір базової соцдопомоги визначається як різниця між сукупним розміром базової величини для кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї. Принцип той самий, що ми описували раніше про призначення допомоги малозабезпеченим родинам  (або газета “На пенсії” №41 від 8 жовтня). Тільки замість прожиткового мінімуму тепер буде підставлятися новий, вищий, показник – базова величина.

Базову величину планують встановити на рівні 4500 гривень. Розмір базової величини для родини визначатиметься на рівні 100% від вказаної суми для першого члена сім’ї (того, хто подає заяву) і 70% – для кожного наступного члена сім’ї, відповідно до яких розраховується допомога. Для кожної дитини віком до 18 років та осіб з інвалідністю I або II групи розмір базової величини також визначатиметься на рівні 100%.

Приклад. Припустімо, в родині є жінка, неповнолітня дитина і бабуся (без групи інвалідності). Базова величина для такої родини складатиме 12 150 гривень (4500 + 4500 + 3150). Якщо сукупний дохід такої родини буде меншим за вказану суму, то держава доплачуватиме різницю між доходом родини і цією базовою величиною.

Нагадаємо, що подібний вид допомоги не призначається тим родинам, де є працездатні особи, які не працюють. Право на допомогу, звісно ж, залежатиме і від майнового стану родини.

Чого чекати пенсіонерам?

Базова допомога пенсіонерам розраховуватиметься пропорційно до їх страхового стажу:

  • не менше 10 років стажу – до 2 385 гривень (53%);

  • від 10 до 20 років стажу – до 2 790 гривень (62%);

  • від 20 до 30 років стажу – до 3 150 гривень (70%);

  • понад 30 років стажу– до 3 960 гривень (88%).

Ця норма стосуватиметься, між іншим, тих, хто не має права на пенсію і після досягнення 65 років претендуватиме на державну соцдопомогу. І така допомога буде трохи вища за нинішню, що дорівнює прожитковому мінімуму – 2 361 гривня.

Пенсіонерам з великим стажем, але маленькими пенсіями виплати також зможуть трохи підтягнути принаймні до 3 960 гривень. Зауважимо, що це не доплата до пенсії, а різниця між наявним розміром пенсії та вказаною сумою допомоги.

Чому переглянули старий законопроект?

Мова про базову або універсальну соцдопомогу йдеться вже не перший рік. Про цю ініціативу розповідала ще попередня міністерка соціальної політики Марина Лазебна в 2021 році. Потім естафету підхопила чинна очільниця міністерства Оксана Жолнович. Тоді реформу обіцяли запровадити з 2023 року, потім називалися інші дати. В попередньому варіанті законопроекту стосовно базової соцдопомоги стояла дата – 1 січня 2024 року. Згодом Оксана Жолнович повідомила, що це станеться в кращому разі з 1 липня 2024 року, якщо Верховна Рада за нього вчасно проголосує.

Як бачимо, ця дата давно минула. Більше того, мова про законопроект, який мав розглядати парламент, тепер взагалі не йде. Наразі представлено експериментальний проект, що має затвердити Кабмін. В документі йдеться, що експеримент треба реалізувати до 31 грудня 2026 року.

Якщо не чіплятися до дат, то є й цікавіші цифри. Минулого року Оксана Жолнович передбачувала, що базова величина може становити 6 тисяч гривень, а не 4500 гривень, як передбачається зараз. Відсотки для пенсіонерів також планували встановити більші: 60%, 70%, 80% і 100% відповідно, замість означених вище 53%, 62%, 70%, 88%. В такому разі пенсіонери зі стажем від 30 років могли б розраховувати на допомогу від держави в розмірі до 6 тисяч гривень.

Очевидно, що таких грошей в бюджеті немає, тому ініціативу довелося переглядати, а доплати, якщо їх і затвердять, для багатьох стануть суто символічними.

Що ж у підсумку?

  1.  Це лише проект і лише експериментальний. Його поки що не затверджено. Коли він запрацює і чи запрацює повноцінно, наразі невідомо.
  2. Це не щось абсолютне нове, а лише спроба переформатувати вже існуючу допомогу малозабезпеченим сім’ям.
  3.  У проекті є суперечливі нюанси: сьогодні ви будете отримувати трохи більше, ніж вчора, а завтра не отримаєте взагалі нічого.
  4. Попри те, що суми і відсотки порівняно з попереднім варіантом законопроекту зменшено, на реформу все одно потрібно чимало додаткових коштів. А, як відомо, видатки на соціалку в 2025 році, навпаки, планують скоротити, якщо вірити проекту держбюджету на 2025 рік.
  5. Окрема тема для роздумів: чи не стане проект черговим приводом для дотяжок і доплат до пенсій, від яких Мінсоцполітики обіцяє відмовитися, і як це буде узгоджено з обіцяною пенсійною реформою.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

  *Проект постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо надання базової соціальної допомоги».

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні