Субота, 19 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниЗміни в пенсійній системі України: нового перерахунку не уникнути

Зміни в пенсійній системі України: нового перерахунку не уникнути

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство соціальної політики України готує масштабну реформу, яка торкнеться пенсійних виплат українців, що з роками стали пасткою для найбільш вразливих громадян.

Раніше ми писали, що українським пенсіонерам збільшать пенсії у два етапи.

Як зазначила міністр соцполітики Оксана Жолнович, йдеться про перерахунок застарілих пенсій, які базуються на зарплатах минулого століття.

“Якщо вам порахували пенсію в 40% зарплати в 2000 року і це було 150-200 грн в абсолютних цифрах, то сьогодні це зовсім мізерна сума (150-200 грн, – ред.). Звісно, у нас була щороку індексація. Але індексація була передбачена на рівні 50% і вона не дозволяла якісно осучаснювати ці старі суми. І сьогодні вони знецінились”, – заявила Жолнович в ефірі “Ми – Україна”.

Сьогодні українцям, які вийшли на заслужений відпочинок, доводиться жити на гроші, що стали мізерними через їхню історичну прив’язку до давніх зарплат. Навіть з щорічною індексацією, що становила 50%, актуальна сума пенсій не може зрівнятись із реальними витратами життя. Досі несправедливою залишається ситуація, коли два пенсіонери з однаковими стажем і заробітком отримують абсолютно різні виплати, лише через різницю у роках виходу на пенсію.

“Ми прагнемо виправити цю диспропорцію. Підвищення пенсій стосуватиметься найбільше тих, хто довго отримує мізерну допомогу. Всі вони отримають збільшення”, – запевняє Жолнович.

Планується, що нового перерахунку вистачить не тільки на травневу індексацію, а й на масштабну реформу у липні. Водночас, поки що не йдеться про підвищення мінімальної пенсії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні