П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
ГоловнаГрошіУ Нацбанку виводять із обігу гривні: які купюри буде вилучено з 1...

У Нацбанку виводять із обігу гривні: які купюри буде вилучено з 1 листопада

Этот материал также доступен на русском языке
Громадянам не потрібно спеціально обмінювати старі банкноти, оскільки вони залишатимуться дійсним платіжним засобом і можуть вільно використовуватися для розрахунків.

Раніше ми писали, що НБУ обмежив карткові перекази на пів року.

З 1 листопада 2024 року Національний банк України розпочне поступову заміну банкнот номіналом 50 та 200 гривень зразків 2003–2007 років на сучасні банкноти того ж номіналу, випущені з 2014 року та пізніше.

Як буде проходити заміна?

Процес заміни банкнот старого зразка на нові, з покращеною системою захисту, відбуватиметься поступово та не вплине на повсякденні готівкові розрахунки. Споживачам не потрібно вживати жодних додаткових заходів для обміну банкнот.

Чому відбувається заміна банкнот попередніх поколінь?

Метою заміни є підвищення якості готівки в обігу та зміцнення надійності національної валюти. Національний банк системно працює над оптимізацією готівкових операцій, поступово замінюючи банкноти попередніх років на сучасні, більш захищені. Завершення заміни банкнот номіналом 50 та 200 гривень стане фінальним етапом цього процесу. У результаті в обігу залишатимуться лише банкноти сучасного покоління, що сприятиме підвищенню надійності та стабільності національної валюти. Цей процес не створить незручностей для споживачів, але принесе користь банкам, торгівельним мережам та державі.

Вилучення інших банкнот

Раніше вже розпочався поступовий процес вилучення з обігу банкнот номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 100 та 500 гривень зразків 2003–2007 років. З 1 листопада 2024 року банки України припинять видачу старих банкнот номіналом 50 та 200 гривень, а Національний банк більше не буде надавати їх банкам та іншим фінансовим установам. Банкноти, що надходитимуть у банки, будуть вилучатися з обігу та утилізуватися.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні