Середа, 16 Жовтня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи нарахують пенсію за віком, якщо частина стажу російська

Чи нарахують пенсію за віком, якщо частина стажу російська

Этот материал также доступен на русском языке
Перед виходом на заслужений відпочинок у майбутніх пенсіонерів виникає багато сумнівів і питань, найчастіше навіть побоювань: чи не залишаться вони без пенсії, чи не відмовлять їм у Пенсійному фонді.

«В 2024 році мені виповнюється 60 років. Тож маю три питання.

1. Скажіть будь ласка, чи можу я розраховувати на отримання пенсії за віком? Мій стаж на серпень місяць складає 41 рік 10 місяців, але два роки я працював в місті Пенза, в філармонії. Всі інші місця моєї роботи були в Одесі, спочатку при Радянському Союзі, потім в Україні, з моменту, як наша країна стала незалежною державою.

2 Я повинен йти до пенсійного фонду з трудовою книжкою? Чи зараз можна все оформити через е-додатки?

3 Як в моєму випадку нараховується пенсія: за всі часи чи за останній якийсь період, можливо, роки?»

Олексій Масенко, м. Одеса,
лист надійшов на електронну пошту редакції

Що буде з російським стажем?

Якщо з документами все гаразд, то пенсію призначать вже цього року. Станом на сьогодні, для цього достатньо мати 31 рік стажу. Роки роботи в м. Пензі, скоріше за все, не зарахують, навіть якщо це було за радянських часів. Україна і Росія вийшли з пенсійної угоди і за новими правилами підтвердити російський стаж в Україні сьогодні фактично неможливо. Але і без цього стажу у вас є непогані шанси на вчасне призначення пенсії за віком.

Як оформити пенсію не виходячи з дому?

Сьогодні дійсно можна оформити пенсію не виходячи з дому. Для цього потрібно зареєструватися на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису. Дані про зарплату з 2000 року і про весь стаж з 2004 року в Пенсійному фонді вже є. Залишається оцифрувати трудову книжку, що підтверджує стаж до 2004 року, тобто надіслати через «особистий кабінет» скановані копії цього документа.

Заяву на призначення пенсії можна вже подати навіть у застосунку «Дія». Але якщо ви не дуже дружите з сучасними електронними технологіями, то можете у старий спосіб відвідати місцеве відділення ПФУ особисто.

Від чого залежить розмір пенсії?

Розмір пенсії залежить від стажу і зарплати. Як вже зазначено, стаж до 1 січня 2004 року підтверджується трудовою книжкою та іншими паперовими документами, а після цієї дати – даними про сплату страхових внесків.

Зарплату для призначення пенсії беруть за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. На підставі цих даних визначається індивідуальний коефіцієнт зарплати за всі роки. А потім він множиться на середню зарплату по Україні за три останні роки і на коефіцієнт стажу.

За бажанням, можна додатково донести довідку про зарплату за будь-які 5 років до 1 липня 2000 року. Якщо це буде вигідно, її також врахують при обчисленні.

Коли подавати документи?

Нагадаємо, що пенсія за віком призначається з дня, що настає після дня досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Тобто людина має три місяці для оформлення пенсії, тоді її призначать з наступного дня після 60-річного ювілею.

Якщо вам ще не виповнилося 60 років, то є сенс подати заяву на призначення пенсії після нового року, бо в такому разі при розрахунку візьмуть середню зарплату по країні не за 2021-2023 роки, а вже більш високу – за 2022-2024 роки, і при цьому ви не втратите пенсію, бо її доплатять заднім числом з дня народження.

Нагадаємо, ми розповідали, як нараховують пенсію підприємцю: які роки зарахують до стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні