П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниХто має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника

Хто має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

Этот материал также доступен на русском языке
Призначення такого виду пенсії проводиться відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Заявник може звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України або отримати послугу онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, або на Порталі Дія.

Раніше ми писали, що з банківських рахунків пенсіонерів можуть вилучати невикористані пенсійні гроші.

Дружина має право отримувати пенсію свого чоловіка у випадку його смерті, якщо він був основним джерелом доходу в родині, а вона не здатна самостійно забезпечувати себе. Це право також поширюється на інших членів родини, зокрема дітей, батьків та осіб, які здійснюють догляд за дітьми померлого.

Право на пенсію по втраті годувальника

Пенсію по втраті годувальника мають право отримувати непрацездатні члени родини, такі як чоловік або дружина, батьки, якщо вони є пенсіонерами або мають інвалідність, діти до 18 років, а також студенти до 23 років, за умови навчання. Діти-сироти також мають право на цю пенсію до досягнення 23 років.

Розмір пенсії

Розмір пенсії по втраті годувальника визначається на основі пенсії, яку отримував померлий. Якщо право на пенсію має один непрацездатний член родини, він отримує 50% від пенсії годувальника. Якщо таких членів двоє або більше, вони разом отримують 100%, поділених порівну між ними.

Подати заяву на отримання пенсії заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом) чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://diia.gov.ua/services/pererahunok-pensiyi.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні