П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям доведеться повернути пенсію до бюджету – кого торкнеться

Українцям доведеться повернути пенсію до бюджету – кого торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
У пенсіонерів є не лише права, а й обов'язки, про які потрібно знати, інакше можливі утримання із пенсій.

Відповідно до чинного законодавства пенсіонер повинен повідомляти Пенсійний фонд про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю. На це відводиться 10 днів, якщо пенсіонер забув це зробити чи просто проігнорував цю вимогу, то Пенсійний фонд має право змусити українців повернути пенсію.

Йдеться про переплату. У деяких випадках пенсія у тих, хто продовжує працювати, може бути нижчою, ніж у тих, хто звільнився і перебуває на заслуженому відпочинку.

У цій ситуації на конкретному прикладі утримання із пенсії зайво виплаченої суми розбирався експерт із пенсійних питань «На пенсії» Сергій Коробкін.

Відповідно до статті 50 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсіонера можуть зобов’язати повернути надмірно отримані суми пенсій. Це може статися у випадку, якщо сталися зловживання з боку самого пенсіонера або роботодавець надав недостовірну інформацію. Максимальна величина утримання з пенсії має не перевищувати 20% від її щомісячного розміру.

Що таке переплата пенсії і коли вона відбувається

Якщо ви не повідомили Пенсійний фонд про працевлаштування, у вас могло сформуватися надмірне отримання коштів, яке згодом запросили до повернення. Цю суму утримуватимуть із пенсії щомісяця до повного її погашення. Зауважте, це не штраф — йдеться про суму, яка була надмірно виплаченою.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні