П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 11 жовтня — чому в цей день...

Свята та народні прикмети 11 жовтня — чому в цей день заборонялося прати одяг

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 11 жовтня, Міжнародний день дівчаток та Всесвітній день яйця. Віряни вшановують пам'ять святого Пилипа.

11 жовтня – яке свято відзначають в Україні

11 жовтня щорічно відзначають Міжнародний день дівчаток. Цей день покликаний привернути увагу до важливих питань, пов’язаних із правами дівчаток, та наголосити на необхідності забезпечення рівних можливостей для всіх дітей, незалежно від їхньої статі. Це свято було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН у грудні 2011 року з ініціативи прогресивної міжнародної спільноти. Активну участь у заснуванні свята брала Міністр у справах жінок Уряду Канади (2010-2013рр.) – Рона Емброуз, яка представила до розгляду проект резолюції про створення свята. Цей день також нагадує про важливість освіти та підтримки дівчаток у їхньому прагненні до саморозвитку та самовираження.

Щорічно у другу п’ятницю жовтня у багатьох країнах відзначають чудове гастрономічне, поки що неофіційне свято Всесвітній день яйця. Зовсім не дивно, що яйця мають своє власне свято, яке відзначають з 1996 року з метою привернути увагу до цього важливого, унікального та універсального продукту харчування.  Ініціатором створення Всесвітнього дня яйця є Міжнародна яєчна комісія або Міжнародна комісія з виробництва яєць (IEC), яка є єдиною організацією, яка представляє яєчну промисловість у всьому світі. Швидше за все, яйця, один із найстаріших продуктів, відомих людині. Вони з незапам’ятних часів грали і відіграють сьогодні важливу роль у житті та здоров’ї людей. Також у багатьох культурах у всьому світі яйця були ознакою родючості та уособленням життя, оновлення та відродження. Всесвітній день яйця створений з метою підвищити обізнаність про користь яєць для здоров’я та їх неймовірно важливу роль, яку вони відіграють у нашому повсякденному житті.

Щорічно 11 жовтня відзначають незвичайне осіннє свято – День вдихання осіннього повітря. Осінь – це яскраві та насичені кольори, такі, як червоний, багряний, мідний, бронзовий, жовтий, і, звичайно ж, осіннє повітря. Вдихання осіннього морозного повітря, свіжого, холодного і підбадьорливого не тільки приємно, але і корисно для легень. Можливо, прийшов час вийти на вулицю, якщо ви перебуваєте з купою інших людей в офісі або навіть у власному будинку. Одягніться тепліше, візьміть шапку і вдихніть це осіннє повітря. Прохолодна, але комфортна осіння погода запрошує Вас активно провести час і насолодитися усіма перевагами, які може запропонувати сезон.

Яке 11 жовтня церковне свято

11 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого Пилипа. Він був одним з апостолів і походив із Кесарії Палестинської. Інші учні Ісуса Христа обрали його дияконом слідом за святим Стефаном. В час, коли почалися гоніння на християн, Стефан загинув, а Пилип вирішив залишити Єрусалим і рушити до одного із самарських міст, де почав проповідувати. Апостол розповідав усім, хто хотів його слухати, про Христа, а також творив чудеса і зціляв хворих. Завдяки йому багато язичників увірували в Ісуса. У Пилипа були чотири доньки, які також сповідували християнство. У дівчат був пророчий дар. Одна з них, на ім’я Ерміонія, мала лікарський талант, вміла лікувати людей. За церковними переказами, він помер у місті Трал, де був єпископом.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна лінуватися, інакше удача пройде стороною.
  • Не рекомендується брати в борг гроші, сіль і хліб.
  • Заборонялося прати одяг, краще зробити це напередодні.

Народні прикмети і традиції 11 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: на мокру землю випав сніг і не тане – весна буде ранньою й теплою;
  • вранці пішов сніг – до суворої зими;
  • навколо місяця легкий серпанок – найближчими днями буде негода;
  • на деревах шелестять висохлі листя – чекайте на снігопад;
  • кури рано посідали на сідало – буде мороз;
  • домашня птиця почала голову ховати під крило – до похолодання;
  • опустився туман – до відлиги.

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Пилип, Анатолій, Макар, Йосип, Антон, Ісаакій, Олександр, Лев, Зінаїда, Вікторія, Іларіон.

Вас также могут заинтересовать новости:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні