Вівторок, 1 Жовтня, 2024
ГоловнаДозвілляВідомі люди на монетах: Пилип Орлик - що відомо про автора першої...

Відомі люди на монетах: Пилип Орлик – що відомо про автора першої Конституції України

Этот материал также доступен на русском языке
Є в історії України гетьмани, імена яких чітко «прив'язані» до різних фактів і подій. А при згадці імені Пилип Орлик одразу спадає на думку перша Конституція України.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Що відомо про автора першої Конституції України?

Є в історії України гетьмани, імена яких чітко «прив’язані» до різних фактів і подій. Наприклад, Богдан Хмельницький – Переяславська Рада, Павло Полуботок – бочка із золотом, нібито десь прихована. Ну а чуєш «Пилип Орлик» – і відразу спадає на думку перша Конституція України.

З писаря до гетьмана

Народився Пилип Орлик у жовтні 1672 року. Отець Степан був із родовитої чеської шляхти, католик, служив монарху Речі Посполитої. Але православна мати хрестила його за власним обрядом. 1694 року закінчив Києво-Могилянську академію. Процвітав у вивченні історії, логіки, філософії, богослов’я, добре володів багатьма мовами: українською, шведською, німецькою, польською, церковнослов’янською, латиною. З 1698-го по 1700 рік служив писарем у канцелярії Київського митрополита, потім – у Полтавському полку, далі – старшим канцеляристом війська Запорізького. З 1702 року – генеральний писар і довірена особа Івана Мазепи. У 1708-му брав участь в «бунті» Мазепи проти Петра Першого.

Після Полтавської битви емігрував до Османської імперії. Разом із Мазепою до Бендер (нині – невизнана Придністровська Молдавська Республіка) пішли близько 50 представників козацького старшинства, кілька тисяч запорожців. Це була перша українська політеміграція. 5 квітня 1710 року вони обрали Пилипа Орлика гетьманом України (у вигнанні). Обрання відбулося у присутності османського султана і короля Швеції. Що цікаво: вибори були безальтернативними. Кандидатами були ще й родич Мазепи Войнаровський і прилуцький полковник Горленко. Але Войнаровський потім відмовився від булави. За нього був Карл ХII, але потім підтримав Орлика – освіченого, гнучкого у спілкуванні.

Намагався позбутися московського ярма

Восени 1710 року Орлик за підтримки шведів вступив у союз з кримськими татарами та Османською імперією. Остання оголосила війну московії. На початку 1711-го Орлик із Бендер розпочав спільний похід запорожців, буджацьких татар, поляків та шведів проти московитів в Україні. На Правобережжі він мав успіхи, населення його підтримало, міста переходили під його владу. Він звернувся до гетьмана Лівобережжя Івана Скоропадського із пропозицією виступити проти московитів. Але проти Орлика виступило військо під командуванням генерального осавула Бутовича. І було розбите!

А далі була тривала облога добре укріпленої Білої Церкви. Бракувало провіанту, і у Орлика почалися проблеми. На підході були нові полки московитів, і Орлика зрадили татари. Вони почали йти на південь, грабуючи дорогою Правобережжя. Тамтешні козаки залишили Орлика, кинувшись рятувати сім’ї. З невеликими рештками війська Орлик повернувся до Бендер. У березні 1712-го султан надіслав йому свій фірман (указ), яким під управління Орлика віддав Правобережжя та Запорізьку Січ. Але буквально через місяць османи підписали договір з московитами: Лівобережжя та Київ дісталися останнім. Та й над Правобережжям влада Орлика виявилася примарною: 1714-го османи і поляки підписали договір, і правобережжя залишилося за Польщею.

До кінця свого життя (1742 рік) Пилип Орлик не припиняв пошуків підтримки різних європейських держав у справі відновлення української державності, позбавлення від московського ярма. Як борець за незалежність він і залишив по собі у віках добру пам’ять.

Що було в першій Конституції Пилипа Орлика?

У квітні 1710 року було укладено договір між гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною і козаками війська Запорізького під назвою «Пакти і Конституції законів та вольностей Війська Запорізького». У договорі, який найчастіше називають «Конституцією Пилипа Орлика», йшлося про обмеження прав гетьмана, про його обов’язки, було обумовлено майбутній державний устрій. Документ підписали Орлик, а від козацтва – кошовий отаман Кость Гордієнко. Законодавчою владою наділялася Генеральна Рада, тобто парламент. Вища виконавча влада була у гетьмана, але разом із Радою генеральної старшини. Усіма юридичними справами заправляє Генеральний суд.

На думку істориків, це був прецедент: вперше в Європі з’явилася реальна модель вільної, незалежної держави, заснована на праві народу на свободу та самовизначення. Таким і увійшов Пилип Орлик в історію України.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні