Вівторок, 1 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 1 жовтня — чому цього дня обов'язково потрібно...

Свята та народні прикмети 1 жовтня — чому цього дня обов’язково потрібно спекти млинці

Этот материал также доступен на русском языке
1 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва, День ветерана, День захисників та захисниць України, Міжнародний день людей похилого віку, День геронтолога, Міжнародний день музики. Християни святкують Покрову Пресвятої Богородиці та вшановують пам'ять апостола від 70-ти Ананії. Іменини відзначають Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, ​​Роман, Сава, Ян, Віра.

1 жовтня – яке свято відзначають в Україні

1 жовтня святкують День українського козацтва. Свято було засноване 1999 року, враховуючи історичне значення та заслуги козацтва у затвердженні української державності та її вагомий внесок у сучасний процес державотворення, визначив цю дату своїм указом.

Також 1 жовтня святкують День ветерана та День захисників та захисниць України. Він є символом подяки та пошани тих, хто відстояв незалежність та свободу України. Також цей день нагадує про великі жертви, які принесли воїни для захисту батьківщини, та про неоціненний внесок у побудову майбутнього країни.

Також 1 жовтня святкують Міжнародний день людей похилого віку. Свято було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН для нагадування необхідності активного використання виробничого та творчого потенціалу людей старшого віку. Особою похилого віку вважається, що досяг 65 років. До 2050 року кількість таких людей у ​​багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість у світі становитиме 2 мільярди людей.

Ще одне свято 1 жовтня – День геронтолога. Геронтологія представляє науку, що вивчає біологічні, психологічні та соціальні аспекти старіння людини, її причини та способи боротьби зі старінням, методи можливого омолодження організму.

Також сьогодні відзначають Міжнародний день музики. Був започаткований за ініціативою Міжнародної музичної ради (IMC) при ЮНЕСКО. Його метою є поширення музичного мистецтва у всіх верствах суспільства, а також реалізація властивих ЮНЕСКО ідеалів миру та дружби між народами, розвитку культур, обміну досвідом та взаємного шанобливого ставлення до естетичних цінностей один одного.

1 жовтня – яке церковне свято 2024

1 жовтня 2024 року християни святкують Покрови Пресвятої Богородиці. Вважається, що свято почали відзначати у X столітті, коли Володимир хрестив Русь. Під час однієї з навал чужоземців, віряни молилися у Влахернському храмі, просячи Діву Марію про захист. З’явився образ Богородиці, яка укрила всіх православних своїм покровом та вберегла від загибелі.

Також 1 жовтня християни вшановують апостола від 70-ти Ананії. Єпископ Дамаска був із 70 апостолів. За велінням Божим він охрестив гонителя християн Савла, що звернувся, майбутнього великого апостола і проповідника Павла. Святий Ананія сміливо та відкрито проповідував християнство юдеям та язичникам, зцілював хворих. Правитель міста Єлевферополь Лукіан наказав йому відмовитися від віри, але коли той не погодився — піддав його страшним тортурам. Зрештою, його до смерті побили камінням.

Також 1 жовтня вшановують ікону чудотворної Матері Божої Ласкової Станіславівської — це чудотворна ікона, розташована у Гданську. Оригінал ікони-покровительки Станіславова 200 років зберігався в вірменській церкві та 1946 року був вивезений до Польщі. Торішнього серпня 1742 року ікона замироточила. З того часу ікона стала відома багатьма зціленнями та чудесами. В Івано-Франківську існує освячена копія ікони у церкві Іоанна Хрестителя.

1 жовтня – що не можна сьогодні робити

1 жовтня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • займатися важкою працею (різати, копати, рубати) та домашніми справами;
  • позичати гроші — до фінансових негараздів;
  • сумувати;
  • прибирати павутину — до біди.

1 жовтня вересня – що заведено робити цього дня

Цього дня треба помолитись — вважається, що всі молитви на Покрову будуть почуті.

Також 1 жовтня заведено пекти млинці — годувати ними сім’ю і пригощають знайомих: вважається, що більше млинців спечеш, тим більше тепла буде в будинку взимку.

Згідно з місячним посівним календарем, 1 жовтня 2024 року — день молодика. Рослини стають уразливими, тому їх краще не турбувати.

1 жовтня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • який сьогодні буде день – такою і буде зима;
  • береза ​​ще не скинула листя до снігової зими;
  • журавлі відлітають на південь — до скорих морозів;
  • не видно журавлів — до хорошої погоди до листопада.

1 жовтня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, ​​Роман, Сава, Ян, Віра.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні