Понеділок, 30 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 30 вересня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 30 вересня — чому цього дня не можна спати на несвіжій постільній білизні

Этот материал также доступен на русском языке
30 вересня в Україні відзначається Міжнародний день перекладача та Всеукраїнський день бібліотек. Християни вшановують пам'ять святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії. Іменини відзначають Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, ​​Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

30 вересня – яке свято відзначають в Україні

30 вересня святкують Міжнародний день перекладача. Був заснований 1953 року Міжнародною федерацією перекладачів. Щороку Міжнародний день перекладача відбувається під певним девізом, що відображає суть програми святкування та спрямований на розвиток міжкультурної спільноти. У 2024 році це “Переклад — мистецтво, гідне захисту: моральні та матеріальні права мов корінних народів”.

Також 30 вересня святкують Всеукраїнський день бібліотек. Він був заснований у 1998 році, “враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки та культури, необхідність подальшого підвищення їхньої ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості”.

Станом на 2023 рік в Україні налічувалося близько 12 тисяч публічних бібліотек.

30 вересня – яке церковне свято 2024

30 вересня 2024 року християни вшановують пам’ять святого священномученика Григорія, єпископа Великої Вірменії.

Григорій народився 257 року. Його батько у боротьбі за вірменський престол убив свого родича, царя Курсара, за що весь його рід знищили. Але один і родичів вивіз Григорія з Вірменії та виховав у християнській вірі. Виріс, він одружився, але незабаром овдовів. Двох синів Григорій також виховував у християнській вірі.

Щоб спокутувати гріх свого батька, він вступив у почет сина вбитого — царевича Тиридата. Він любив Григорія як друга, але ненавидів християнство. Після того як він став царем, він примушував святого Григорія зректися Христа, а коли той відмовив — зрадив його жорстоким тортурам. Під час страждань Григорій співав псалми, а у в’язниці Господь зцілили його рани. Так минуло 14 років.

Одного разу Тиридат замучив 33 дів-христианок, після чого його спіткав гнів Божий — він і ті, хто брав участь у тортурах, стали одержимі бісами, гасали лісами, розривали на собі одяг і гризли власне тіло. Їх зцілив святий Григорій, після чого цар покаявся у своїх гріхах, прийняв християнство та хрестив увесь вірменський народ.

Григорій став єпископом Вірменії, а також звернув до Христа багатьох людей із сусідніх країн – Персії та Ассирії. Згодом він передав служіння синові, а сам пішов у пустелю, де й помер.

30 вересня – що не можна сьогодні робити

30 вересня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися, поганословити;
  • ходити в брудному одязі і спати на несвіжій постільній білизні — до хвороб;
  • розпочинати ремонт.

30 вересня – що заведено робити цього дня

Наші пращури в цей день витягували солому з подушок і спалювали її, замінюючи навою. Такий обряд мав захистити від поганого ока та зміцнити здоров’я.

Згідно з місячним посівним календарем, 30 вересня 2024 року —  хороший день для збирання врожаю пізніх овочів та фруктів, обробки та побілки саду, мульчування грядок та захисту від морозів. Також у цей день можна удобрювати ділянку та обробляти фунгіцидами. Не рекомендується садити троянди та малину, зрізати квіти та рясно поливати рослини.

30 вересня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • журавлі у цей день відлітають — до снігу на Покрову;
  • похмурий ранок — до теплої погоди;
  • суха погода – зима прийде пізно;
  • дощ — до сніжної зими.

30 вересня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, ​​Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні