Середа, 2 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниЩо потрібно зробити, щоб кіт більше ніколи не дряпав меблі - поради...

Що потрібно зробити, щоб кіт більше ніколи не дряпав меблі – поради ветеринара

Этот материал также доступен на русском языке
Мабуть, немає таких господарів, які б із задоволенням споглядали, як їхній кіт дряпає меблі чи стіни в домі. Хоча для самого кота це дуже природна поведінка. Ветеринари називають її небажаною для людини і дають поради, як вплинути на інстинкти хатнього улюбленця без шкоди для нього самого.

Чому коти дряпають меблі

У віці 8 тижнів усі коти починають активно дряпати поверхні. Такими чином вони помічають свою територію. Працює це і як візуальна ознака, і як сигнал феромонів, що виділяють котячі лапи.

Дряпанням коти також очищають нігті, омолоджують їхню поверхню та гострять краї. Адже коти – хижаки за своєю природою. Нігті – їхня зброя для нападу і захисту. А ще процес дряпання знімає м’язову напругу, тому є корисним для тварин.

Читайте також: Кішка спить у ногах: ви здивуєтеся, чому вона обирає це місце

Як зберегти меблі від котячого дряпання

У першу чергу, варто подбати про альтернативу. У продажу ви знайдете чимало варіантів. Обирайте той, що найбільше підходить вашому улюбленцю. Звертайте увагу, які поверхні найбільше його цікавлять: дерев’яні чи тканинні. Розмістіть девайс у зручному для кота місці. Заохочуйте його дряпати саме його.

Щоб кішці не кортіло повертатися до дряпання меблів, ветеринари радять обробити їхні нижні частини спреєм з цитрусовим ароматом. Зазвичай, такий запах відлякує  котів.

Для тимчасово захисту можна обклеїти найпроблемніші місця двостороннім скотчем. Він не нашкодить коту, але контакт зробить неприємним.

Ще один спосіб захистити меблі – накрити їх тимчасово ковдрами або поліетиленовою плівкою.

Ветеринари звертають увагу, що місця, де вже точив кігтики кіт, будуть і надалі його вабити феромонами. Тому дієвими будуть засоби очищення, які нейтралізують такі аромати.

Як не можна відучувати від дряпання

Фахівці рекомендують уважно ставитись до потреб свого домашнього вихованця. Існують правила, яких слід дотримуватись, щоб не нашкодити тварині. Інакше таке ставлення можна розцінити як жорстоке поводження.

Читайте також: Провісники землетрусу: як вас може врятувати кішка, собака чи корова

Не видаляйте кігті коту

Дуже радикальним та болючим для тварини є видалення кігтів та першої кісточки пальця. Для кота дряпати – нормально. Якщо позбавити його цієї можливості у такий спосіб, це глибоко травмує тварину, а також може спричинити її тривожність і навіть посилену агресію.

Не карайте кішку – зробите гірше

Окрім переляку та зустрічної агресії, покарання не принесе нічого. Кіт продовжить дряпати, але робитиме це тоді, коли залишатиметься вдома сам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні