П’ятниця, 27 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 26 вересня — чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 26 вересня — чому цього дня не можна зупинятися на перехресті

Этот материал также доступен на русском языке
26 вересня в Україні відзначають Європейський день мов, Всесвітній день контрацепції, Всесвітній день моря та Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Християни вшановують пам'ять святого апостола та євангеліста Іоанна Богослова. Іменини відзначають Олександр, Опанас, Володимир, Вольдемар, Дмитро, Іван, Микола, Тихін, Ян.

26 вересня – яке свято відзначають в Україні

26 вересня відзначають Європейський день мов. Було засновано Радою Європи у 2001 році. Основна мета свята — збереження, розвиток та заохочення вивчення та освоєння різних мов з метою підвищення рівня міжкультурного та міжмовного взаєморозуміння. При цьому поняття європейські мови розуміється у більш широкому розумінні, ніж сукупність офіційних мов країн-членів Євросоюзу.

Також 26 вересня відзначають Всесвітній день контрацепції. Він був заснований у 2007 році з ініціативи десяти міжнародних організацій, які так чи інакше пов’язані з проблемами планування сім’ї. Мета – підвищення поінформованості населення про способи та методи контрацепції, щоб дати молодим людям можливість самостійно ухвалювати виважене рішення з питань сексуального та репродуктивного здоров’я, уникнути позапланових вагітностей та абортів.

Ще одне свято 26 вересня – Всесвітній день моря. Був заснований на 10-й сесії Асамблеї Міжнародною морською організацією (IMO) і відзначається щорічно з 1978 року. Його мета – привернути увагу до проблем екологічної безпеки морських перевезень та збереження біоресурсів.

Також 26 вересня святкують Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Повна ліквідація ядерної зброї є пріоритетом ООН у сфері роззброєння. Проте сьогодні в арсеналах країн світу налічується близько 12 100 одиниць ядерної зброї. Мета Міжнародного дня боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї — поінформувати громадськість та її лідерів про реальні переваги ліквідації такої зброї, а також пов’язані соціально-економічні витрати.

26 вересня – яке церковне свято 2024

26 вересня 2024 року християни вшановують пам’ять святого апостола та євангеліста Іоанна Богослова.

Іоанн Богослов був сином Зеведея та Саломії, молодшим братом апостола Іоакова. Був серед улюблених учнів Христа. Саме Іоанну Ісус доручив дбати про свою матір Діві Марії. Також святий був євангелістом та автором кількох творів Нового Завіту. Він єдиний з апостолів, який помер власною смертю у глибокій старості.

Святий після Успіння Матері Божої пішов малоазіатськими містами, де проповідував Євангеліє. Там апостола схопили іновірці та засудили до смерті. Іоанна довго катували, проте вони ні до чого не привели. Язичники вирішили, що він безсмертний і вислали його на довічне заслання на острів Патмос, де святий прожив багато років, після чого був звільнений разом з іншими ув’язненими згідно з рішенням імператора Нерва. Вважається, що він прожив близько 100 років.

26 вересня – що не можна сьогодні робити

26 вересня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • носити старе взуття — призведе до “чорної” смуги у житті;
  • не зупинятися на перехресті — у цей день тут можна зустріти нечисту силу;
  • працювати після обіду — можна притягнути до себе сорок бід;
  • вінчатися — до короткого та нещасливого сімейного життя;
  • брати до рук гострі предмети — можна поранитися.

26 вересня – що заведено робити цього дня

Це свято вважається “днем пам’яті”. Цього дня потрібно утриматися від вживання алкоголю, відвідати храм, помолитися Івану Богослову, просячи його про здоров’я та щастя для своїх сімей.

Згідно з місячним посівним календарем, 26 вересня 2024 року — гарний день для пасинкування та живцювання, санітарної обрізки винограду та живоплоту. У цей день не рекомендується рясно поливати ділянку, садити та пересаджувати рослини.

26 вересня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • червоний місяць — до сильного вітру;
  • граки відлетіли — до швидкої зими;
  • дощ – до хорошого врожаю зернових;
  • кури почали линяти — до теплої зими.

26 вересня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олександр, Опанас, Володимир, Вольдемар, Дмитро, Іван, Микола, Тихін, Ян.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні