Середа, 25 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи правильно мені нараховують пенсію, хочу зрозуміти механізм її розрахунку – цікавляться...

Чи правильно мені нараховують пенсію, хочу зрозуміти механізм її розрахунку – цікавляться багато пенсіонерів.

Этот материал также доступен на русском языке
В українському пенсійному законодавстві існує багато нормативів та всіляких підзаконних актів, що регулюють пенсійне забезпечення.

«Прошу вас перевірити, чи правильно мені нараховують пенсію, хочу зрозуміти механізм її розрахунку. Чому індексація підлягає зменшенню, тобто мені потрібно знати механізм розрахунку пенсії.

До 2019 року отримувала пенсію за віком, маючи стаж 30 років. Але у мене відібрали 1 рік і 7 місяців стажу в Прибалтиці. Два роки з них зарахували, а решту – ні. Все це є у трудовій книжці.

За законом, у жінок віком понад 65 років, у яких не менше 30 років стажу, пенсія за віком не може бути меншою за 40% від мінімальної зарплати. З 1 квітня мінімальна зарплата зросла до 8 тисяч гривень, отже моя пенсія має бути 40% цієї суми, тобто 3200 гривень. Через те, що у мене забрали стаж, я втратила право на таку виплату.

У результаті я перейшла на пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком, внаслідок чого стаж з урахуванням додаткового став 33 роки. Це дозволило мені знову отримувати пенсію з доплатою до вказаного мінімального розміру.

Але відомо, що пенсія за інвалідністю ІІ групи становить 90% пенсії за віком. Таким чином, я все одно втрачаю близько 300 гривень щомісяця.

У лютому мені виповнилося 75 років. Разом із віковою надбавкою 456 гривень та доплатою за стаж загальний розмір пенсії становив 3380 гривень. Потім була індексація. Зараз я отримую 3700 гривень. Але мені не вдається вийти на цю суму. Я очікувала, що підвищення буде великим, з урахуванням зміни мінімальної зарплати у квітні та підняття пенсії за віком до 3200 гривень. Хочу зрозуміти, це лише розмір пенсії за віком чи загальний розмір пенсії не повинен бути меншим за цю суму? Відповіді з Пенсійного фонду я цього разу не дочекалася, хоча раніше відповідали.

Щодо пенсії за роки роботи в Прибалтиці, то мені її нарахували у розмірі 13 євро за квартал і надсилають нерегулярно».

Дорофєєва І.А., м. Харків

Як рахують стаж за кордоном?

Почнемо зі стажу у Прибалтиці. В які роки і в якій країні ви працювали, в листі не вказано. Так чи інакше, з усіма країнами регіону (Латвія, Литва, Естонія) Україна підписувала двосторонні пенсійні угоди. Вони працюють за так званим пропорційним принципом. Якщо ви колись працювали в одній із зазначених країн, а потім звернулися по призначення пенсії в Україну, то частину пенсії за стаж, набутий у нашій країні, сплачує Україна, а за стаж, придбаний у Прибалтиці, сплачує відповідна країна.

Як правило, такі виплати приходять з-за кордону раз на квартал, тому, гадаємо, тут все зроблено згідно із законом.

Можливо, ви працювали в Прибалтиці наприкінці 80-х і на початку 90-х років, тому могла виникнути плутанина. Частину того стажу за радянський період у такому разі зарахували до звичайного українського стажу, а вже за роки незалежності – до закордонного.

Якою буває пенсія за інвалідністю?

Для того щоб зробити розрахунок пенсії, потрібно знати не тільки точний коефіцієнт стажу, а й коефіцієнт зарплати, однак необхідних відомостей в листі немає. Крім того, з листа не зовсім зрозуміло, який саме вид пенсії ви отримуєте.

Річ в тому, що пенсія за інвалідністю у розмірі пенсії за віком і просто пенсія за інвалідністю – це різні речі.

Перший варіант говорить сам за себе – це, по суті, і є пенсія за віком. Другий варіант означає, що пенсія, як зазначено у листі, становить 90% від пенсії за віком. Але в такому разі у людини з’являється право на зарахування додаткового стажу – період від дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку.

Очевидно, що саме цей додатковий стаж відіграв свою роль, коли ви переходили з пенсії за віком на пенсію за інвалідністю, тобто замість 100% стали отримувати 90%. Але за рахунок більшого стажу ви отримали право на інші доплати.

Про структуру виплат

Розмір мінімальної пенсійної виплати у різних категорій громадян відрізняється. Структура загального розміру пенсії також може бути різною, важливо не заплутатися, з яких надбавок вона складається і в якій послідовності вони нараховуються.

Повторимося, що ми не знаємо всіх нюансів вашої пенсійної справи, тому не ворожитимемо на кавовій гущі, щоб не плутати ані вас, ані інших читачів. Розрахунки, які ви наводите у листі, виглядають цілком логічно і близькі до істини. Але якийсь нюанс втрачено, і ми не змогли його розгадати. А можливо, в листі вказано не зовсім точний розмір пенсії.

Для розуміння можемо лише наголосити, що, згідно зі статтею 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для непрацездатних громадян – 2361 гривня. При цьому для непрацюючих громадян віком від 65 років зі стажем 30 років у жінок і 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком становить 3200 гривень, як ви й зазначили у листі (40% від мінімальної зарплати). У такому разі решта надбавок встановлюється вже додатково до цього розміру.

Про надбавки і доплати

Водночас постанова Кабінету Міністрів від 23 лютого 2024 року №185 у певному сенсі дублює пільгу для непрацюючих пенсіонерів віком від 65 років, які мають зазначений стаж. Там сказано, що у таких осіб основний розмір пенсії за віком не може бути меншим за 3370 гривень. Якщо він менший, то до нього спочатку встановлюється відповідна доплата, а потім вже решта надбавок.

Тут також зазначено, що у осіб віком понад 80 років при стажі 20 років у жінок і 25 років у чоловіків загальний розмір пенсії не може бути меншим від такої ж суми – 3370 гривень. На перший погляд, головна різниця полягає в тому, що в цьому разі потрібно менше стажу. Але ще одна важлива відмінність у тому, що в першому випадку пенсія стартує від 3370 гривень і вже додатково встановлюються доплати.

А в другому випадку спочатку рахують пенсію з усіма надбавками і якщо вона все одно менша за 3370 гривень, тоді її підтягують до цього розміру.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні