Вівторок, 24 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіКоли родині потрібна допомога на поховання: куди звертатися

Коли родині потрібна допомога на поховання: куди звертатися

Этот материал также доступен на русском языке
Таке наше життя, що похорон - це не тільки сльози і біль, але й матеріальні витрати, які лягають на плечі рідних. Хто і як може отримати допомогу на поховання?

Якщо помер пенсіонер

У разі смерті пенсіонера його родичі можуть отримати допомогу на поховання.

  • Якщо мова йде про цивільних пенсіонерів, то розмір виплати складає дві місячні пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

  • Якщо це був військовий пенсіонер, то його родичі можуть отримати допомогу в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Розмір такого прожиткового мінімуму наразі становить 3 028 гривень, отже гарантована виплата в такому разі сягає 15 140 гривень. При цьому допомога на поховання не виплачується, якщо воно здійснено за рахунок держави.

Куди звертатися

Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до Пенсійного фонду (ПФУ) і надати:

  •  документ, що посвідчує особу заявника;
  •  заяву про виплату допомоги;
  •  свідоцтво про смерть і витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Фактично головним документом тут є свідоцтво про смерть. Той, хто надає цей документ до ПФУ, визнається таким, що здійснив поховання і отримує відповідну допомогу. Виплату можуть зробити і після похорону.

Зазвичай допомогу на поховання здійснюють доволі швидко – не пізніше дня, що настає після дня звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів.

Недоотримана пенсія

Також члени сім’ї померлого мають право на недоотриману пенсію. А от порядок її виплати дещо інший. Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

Також виплата може бути призначена непрацездатним членам сім’ї навіть якщо вони не проживали разом, проте були на його утриманні. Це, зокрема, діти до досягнення ними 18 років або якщо вони мають інвалідність або продовжують навчатися після 18 років.

Звернутися по таку допомогу необхідно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на недоотриману пенсію, належна їм сума пенсії ділиться порівну.

Якщо ніхто вчасно не звернувся по цю суму, то вона входить до складу спадщини.

Куди звертатися

Для виплати недоотриманої пенсії так само необхідно звернутися до ПФУ і надати:

  •  свідоцтво про смерть;
  •  документи, які підтверджують родинні стосунки з померлим пенсіонером;
  •  документ, що посвідчує особу заявника.

Непрацездатними членами сім’ї подаються документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера, або документ про спільне проживання.

Якщо людина працювала

А якщо людина ще не була пенсіонером, то допомогу на поховання можуть здійснити за місцем роботи померлого або якщо у працівника помер хтось із родичів.

Ще один варіант виплат – це допомога на поховання застрахованої особи. Це може бути і не пенсіонер, за якого родичі можуть отримати виплати за місцем його роботи. Або це може бути працівник підприємства, у якого хтось помер із родичів. Розмір такої виплати становить 4100 гривень.

Допомога на поховання надається в разі смерті застрахованої особи або членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

  •  дружини або чоловіка;
  •  дітей, братів, сестер та онуків, які не досягли 18 років або є старшими за цей вік, якщо до повноліття вони отримали інвалідність (братів, сестер та онуків – за умови, що вони не мають працездатних батьків), а здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти з числа осіб, зазначених у цьому пункті, які навчалися за денною формою здобуття освіти, – до 23 років;
  •  батька, матері;
  •  діда, бабусі по прямій лінії споріднення.

Куди звертатися

Отримати допомогу можна, звернувшись до роботодавця з такими документами:

  •  заява про виплату допомоги на поховання;
  •  документ, що посвідчує особу;
  •  фінансові документи, що підтверджують витрати на поховання;
  •  довідка з банківськими реквізитами для перерахування коштів;
  •  свідоцтво про смерть;
  •  витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Рішення про призначення допомоги на поховання ухвалюється роботодавцем не пізніше дня, що настає після дня звернення, і допомога виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від ПФУ.

Зверніть увагу: у разі ліквідацій підприємства по отримання виплати слід звертатися до будь-якого сервісного центру ПФУ.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні