Вівторок, 24 Вересня, 2024
ГоловнаДачаНе озимим часником єдиним: що посадити на грядці під зиму

Не озимим часником єдиним: що посадити на грядці під зиму

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці вересня на городі можна посадити не лише часник. Розповідаємо, урожай яких культур ще можна встигнути зібрати.

Чимало рослин садити у вересні — жовтні вигідно, оскільки вони загартовуються й активніше йдуть у ріст. Урожай у такому разі можна отримати на два-три тижні раніше, ніж зазвичай. Розповідаємо, що та як можна посадити.

Раніше ми розповідали про сім найкращих сортів озимої цибулі.

Часник

Посадити часник потрібно за 2-3 тижні до настання холодів на глибину 3-5 см і на відстані 5-10 см. Перед посадкою зубчики часнику краще продезінфікувати протягом 2-3 годин – можна використовувати розчин мідного купоросу (1 ст. л. 10 л води).

Цибуля

Перед посадкою цибулі грядки краще полити розчином мідного купоросу, після чого посадити на глибину не більше ніж 3 см, інакше матеріал може почати підгнивати. Посадку варто здійснити до початку заморозків у прохолодну та суху погоду.

Кріп і петрушка

Кріп варто посіяти якомога пізніше, щоб насіння не проросло (проростає воно при  +3°С) — зробіть це відразу після перших невеликих заморозків. Засипавши насіння в ґрунт на глибину 2 см, присипте його підмерзлою землею. При цьому сіяти потрібно на чверть більше насіння, ніж навесні, оскільки всі не проростуть.

Насіння петрушки потрібно висадити при стабільній температурі повітря вдень близько 0 ° С, а вночі – 2-3 ° С на глибину не менше 1 см. Як і у випадку з кропом, кількість петрушки має бути більшою, ніж навесні.

Морква

Моркву треба сіяти в злегка підмерзлу землю, виключаючи ймовірність поворотної відлиги, інакше сходи можуть загинути. Садіть моркву в заздалегідь підготовлені борозенки (зробити їх потрібно за місяць до сівби, після чого вкрити плівкою). Засіявши насіння на глибину близько 5 см, присипте його сухою землею з піском або торфом. Восени потрібно брати на 20% більше насіння, ніж навесні.

Буряк

Буряк варто сіяти при температурі повітря не нижче -5°C у борозенки в сухому ґрунті на глибину 3-4 см. Зверху насіння засипте пухким ґрунтом з додаванням піску та компосту, після чого утрамбуйте його.

Редиска

Редиска можна сіяти, коли температура повітря встановиться в районі 0°С градусів. Насіння знезаразьте і посадіть на глибину близько 5 см.

Салат

Салат потрібно посіяти в трохи підмерзлий ґрунт при температурі 0°C на відстані близько 10 см. аглиблюють насіння приблизно на 1,5 см.

Щавель

Щавель потрібно висівати пізно восени, після настання перших заморозків, на глибину 1,5 см, і на відстані між насінням по 5 см. Ґрунт потрібно ущільнити граблями.

Пастернак

Сіяти пастернак потрібно в лунки глибиною 2-3 см при злегка підмерзлому ґрунті. Відстань між насінням повинна становити щонайменше 10 см.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні