Вівторок, 24 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 23 вересня — чому цього дня моляться про...

Свята та народні прикмети 23 вересня — чому цього дня моляться про зцілення від головного болю

Этот материал также доступен на русском языке
23 вересня в Україні відзначають Міжнародний день жестових мов, Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками та дітьми, Міжнародний день зеленої кави. Християни вшановують пам'ять святого Іоанна Хрестителя. Іменини відзначають Денис, Дмитро, Захар, Гнат, Іраклій, Макар, Микита, Микола, Павло, Петро, ​​Олена, Олена, Ілона.

23 вересня – яке свято відзначають в Україні

23 вересня святкують Міжнародний день жестових мов. Він був заснований ООН для більш ефективної реалізації Конвенції на національному рівні через мовні права людини глухих людей та заохочення до використання жестових мов. За даними Всесвітньої федерації глухих, у світі налічується понад 70 млн глухих людей. Понад 80% з них живуть у країнах, що розвиваються. Разом вони використовують понад 300 різних жестових мов.

Також 23 вересня відзначають Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками та дітьми. Подія була заснована низкою громадських організацій із захисту прав жінок та протидії торгівлі людьми на спільній конференції, яка у 1999 році відбулася в Бангладеш. Як повідомив наприкінці липня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, у 148 країнах світу було виявлено та зареєстровано близько 50 тисяч жертв торгівлі людьми. Жінки становлять серед них 46%, дівчатка 19%.

Також 23 вересня — Міжнародний день зеленої кави. Він заснований з метою популяризації зеленої кави і для того, щоб привернути увагу до цієї цікавої та маловідомої фази кавового виробництва, адже зелена кава — це не просто колір зерен, це зерна, які ще не піддалися обсмаженню. Така кава має особливі смаки, які можуть здивувати навіть досвідчених кавоманів.

23 вересня – яке церковне свято 2024

23 вересня 2024 року християни вшановують пам’ять святого Іоанна Хрестителя.

Пророк Іоанн Хреститель після Діви Марії найшанованіший святий у християн. Він був сином священника Захарії та праведної Єлизавети. По материнській лінії він був родичем Господа Ісуса Христа і народився на шість місяців раніше за Господа.

Святий Іоанн виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям – постом та молитвою. У тридцятирічному віці Господь покликав його проповідувати єврейському народові на берегах Йордану. Своє пророче служіння пророк Іван завершив хрещенням Спасителя.

Цар Ірод Антіпа наказав посадити пророка Іоанна у в’язницю за викриття його у залишенні своєї законної дружини та за незаконне співжиття з дружиною брата Іродіадою. У день свого народження Ірод влаштував бенкет, на якому станцювала Соломія, дочка нечестивої Іродіади. Царю так сподобався танець, що він пообіцяв їй дати все, що не попросить вона, навіть до половини свого царства. Вона попросила голову Іоанна Хрестителя на тарелі. І він наказав відсікти святому голову.

23 вересня – що не можна сьогодні робити

23 вересня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • скаржитися на долю це може принести нові проблеми;
  • просити або давати гроші в борг;
  • ухвалювати доленосні рішення — все може піти навперейми;
  • лаятися подружжю — до тривалих проблем у сім’ї.

23 вересня – що заведено робити цього дня

Цього дня звертаються до святого Іоанна Хрестителя з проханням позбавити головного болю. Жінки звертаються з проханнями про вагітність та народження здорової дитини.

Згідно з місячним посівним календарем, 23 вересня 2024 року — гарний день для пасинкування та живцювання, санітарної обрізки винограду та живоплоту. У цей день не рекомендується рясно поливати ділянку, садити і пересаджувати рослини.

23 вересня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • сонце пригріває — до дощового кінця вересня;
  • багато ягід на горобині — до сирої осені та суворої зими;
  • мало ягід на горобині — до сухої осені;
  • дощ — до теплої погоди найближчим часом.

23 вересня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Денис, Дмитро, Захар, Ігнат, Іраклій, Макар, Микита, Микола, Павло, Петро, ​​Альона, Олена, Ілона.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні