Субота, 21 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХвороба Альцгеймера – під ударом не лише пенсіонери: кому потрібно терміново йти...

Хвороба Альцгеймера – під ударом не лише пенсіонери: кому потрібно терміново йти на прийом до лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 21 вересня, у світі відзначають Міжнародний день поширення інформації про хворобу Альцгеймера. Це - набутий розлад інтелекту, коли у людини поступово і невпинно знижується інтелектуальна мозкова діяльність.

Чому хвороба отримала назву Альцгеймера

Хвороба названа на честь доктора Алоїса Альцгеймера. Саме він у 1906 році зауважив зміни в мозковій тканині жінки, яка померла від незвичного для того часу психічного захворювання. У неї діагностували втрату пам’яті, проблеми з мовою, а також непередбачувану поведінку. Після смерті жінки лікар виявив ряд аномалій у її мозку: згустки і клубки переплутаних волокон. Досі саме ці ознаки є головними у постановці діагнозу хвороби Альцгеймера. А ще — втрата зв’язків між нейронами в мозку.

Жінки або чоловіки – хто частіше хворіє на Альцгеймера

Захворювання найчастіше вражає людей після 65 років. Хоча за останнє десятиліття лікарі фіксують випадки захворювань до 60 років. У людей із синдромом Дауна перші ознаки можуть з’явитися до 30 років. Жінки хворіють на Альцгеймер в 2-3 рази частіше, ніж чоловіки.

Одна з перших ознак – проблеми з пам’яттю.

Стадії хвороби Альцгеймера

  1. Легка форма. Проблема з пам’яттю може призводити до того, що людина блукає, повторює питання, на які отримала відповідь, довше та менш якісно виконує рутинні справи. Можуть з’явитися ознаки зміни особистості та поведінки.
  2. Середньоважка форма. На цьому етапі розвитку хвороби пошкодження відбувається в областях мозку, які відповідають за мовлення, мислення та органи чуття. Пам’ять ще більше погіршується, людина втрачає здатність розрізняти звуки, запахи, смаки, або сприймає їх викривлено. Хворий може не впізнавати рідних і добре знайомих людей. Йому стає важко доглядати за собою. Можливі галюцинації та марення.
  3. Важка форма. Хворі на важку форму Альцгеймера не можуть спілкуватися і повністю залежать від інших людей. Це пов’язано з тим, що аномальні згустки та клубки поширюються на більшу частину мозку.

Як уберегтися від хвороби Альцгеймера

Профілактика хвороби Альцгеймера проста і водночас дуже складна. Вона ґрунтується на активному способі життя. Постійне спілкування, отримання нової інформації та нових навичок, навчання та удосконалення, фізичні навантаження відповідно до віку – запорука постійної роботи мозку. Так у ньому формуються нові зв’язки між нейронами.

Вам буде цікаво: Дієта для мозку: які продукти зменшать ризик хвороби Альцгеймера?

У той самий час слід зазначити, що причина формування згустків і клубків у тканинах мозку досі досконало не вивчена.

Техніки для збереження розумового здоров’я

Тренування пам’яті

Складайте і запам’ятовуйте список продуктів перед походом у магазин. Плануйте «у голові» справи на тиждень, кожного дня подумки відмічайте виконані. Запам’ятовуйте номери телефонів рідних. Вчіть вірші і пісні, які подобаються.

Мнемонічні техніки

Суть полягає в тому, щоб у знайомій кімнаті (або іншій локації) подумки розмістити речі, предмети, цифри, слова тощо, які слід запам’ятати.

Рутинні справи незвичним способом

Мінімальний вихід із зони комфорту під час виконання щоденних справ примушує мозок напружуватися і працювати. Спробуйте чистити зуби лівою рукою, якщо звикли це робити правою. Приймайте душ заплющеними очима. Ходіть у інших магазин за продуктами, а не той, де все звично розташовано.

Читання вголос

Виявляється, що читання вголос залучає інші нейронні ланцюги в мозку, ніж читання «про себе». Ця вправа корисна навіть людям, що вже мають ознаки хвороби Альцгеймера.

Розмірковуйте

Ребуси, головоломки, настільні ігри – чудове тренування мозку. Важливо робити це регулярно.

Читайте також: 

Хочете уникнути хвороби Альцгеймера – харчуйтеся правильно і стежте за порожниною рота

Збільшення податків – скільки потрібно буде платити вже від 1 жовтня (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні