П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаТривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв'язку із...

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Этот материал также доступен на русском языке
Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

Запитання читача:

Мені 87 років. Я пішов на пенсію у 60 років зі стажем 31 рік, а тепер закон переписали і вимагають 35 років. Я вже почав переживати, чи можливий варіант, що пенсії перерахують у бік зменшення?

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

До 1 жовтня 2011 року достатньо було мати 20 років стажу жінкам і 25 років чоловікам. Сьогодні повним стажем вважається 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Однак тим, хто пішов на пенсію до зазначеної дати, правила не змінювали і розмір пенсії не зменшували.

Втім, останніми роками встановлюють додаткові доплати до пенсії саме тим, хто має не менше 30 і 35 років стажу для жінок і чоловіків відповідно. Наприклад, з 1 березня 2024 року особам віком від 65 років, які не працюють і мають 30 або 35 років стажу, пенсія встановлюється у розмірі не меншому за 3370 гривень.

Це передбачено постановою Кабміну*. Але ця постанова також передбачає, що у осіб, яким виповнилося 80 років, загальний розмір пенсії з усіма надбавками також не може бути нижчим за 3370 гривень, якщо у них лише 20 і 25 років стажу для жінок та чоловіків відповідно. Тобто у цьому конкретному випадку жодної дискримінації немає.

*Постанова Кабміну №185 від 23 лютого 2024 року

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні