Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 18 вересня — чому цього дня потрібно випити...

Свята та народні прикмети 18 вересня — чому цього дня потрібно випити чай зі шипшини

Этот материал также доступен на русском языке
18 вересня в Україні відзначають Всесвітній день моніторингу якості води, Всесвітній день бамбуку, Міжнародний день рівної оплати праці та Міжнародний день читання електронних книг. Християни вшановують пам'ять преподобного Євменія, єпископа Гортинського. Іменини відзначають Опанас, Данило, Леонтій, Михайло, Дар'я, Єфросинья, Марія.

18 вересня – яке свято відзначають в Україні

18 вересня відзначають Всесвітній день моніторингу якості води. Був заснований 2003 року американським фондом чистої води (ACWF). Його мета — підвищення обізнаності громадськості та залучення її до захисту водних ресурсів, зокрема до необхідності базового моніторингу місцевих водойм.

Також 18 вересня святкують Всесвітній день бамбука. Цього дня з 2009 року проводяться різноманітні заходи та акції, спрямовані на привернення уваги до питань збереження та раціонального використання бамбука, що є важливим ресурсом у багатьох галузях економіки.

Також 18 вересня відзначають Міжнародний день рівної оплати праці. Цей день покликаний звернути увагу на проблему дискримінації та гендерних стереотипів у сфері трудових відносин та нагадати про необхідність забезпечення справедливого та рівного доступу до оплати праці незалежно від статі, віку, національності, сексуальної орієнтації та інших ознак.

Також 18 вересня святкують Міжнародний день читання електронних книг. Він був ініційований 2014 року американською компанією OverDrive, яка спеціалізується на дистрибуції електронних книг. Цифровий формат книг завдяки зручності стає все популярнішим у всьому світі. У 2023 році обсяг ринку електронних книг оцінювався в 16,42 мільярда доларів США.

18 вересня – яке церковне свято 2024

18 вересня 2024 року християни вшановують пам’ять преподобного Євменія, єпископа Гортинського.

Преподобний Євменій з юності вирізнявся доброчесним життям і уникав мирських спокус. Дбаючи про спасіння душі, все своє майно він роздав жебракам.

Був обраний і зведений у сан єпископа Гортинської Церкви на острові Крит, де зробив багато для своєї пастви. Молитви його були такі сильні перед Богом, що одного разу під час посухи він скинув на землю дощ. Ревно захищав православну віру від єресі монофелітів, через що був засланий у Фіваїду, де й помер у VII столітті.

18 вересня – що не можна сьогодні робити

18 вересня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • стригти волосся;
  • хвалитися своїми досягненнями;
  • поливати або пересаджувати рослини – вони можуть загинути;
  • з’ясовувати стосунки з близькими – сварка може затягнутися надовго.

18 вересня – що заведено робити цього дня

Цього дня прийнято збирати ягоди шипшини – вважається, що зібрані до перших заморозків плоди мають найбільшу цілющу силу. З шипшини потрібно заварити чай – такий напій зміцнить здоров’я.

Також у цей день потрібно зробити гарний вчинок – він повернеться до вас у багаторазовій кількості.

Згідно з місячним посівним календарем, 18 вересня 2024 року — день повного місяця. У цей день не рекомендується турбувати рослини. Можна заготовляти субстрат, зробити збирання, знищити бур’яни, зібрати фрукти, що опали.

18 вересня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • листя на березі ще не опало — до теплої зими;
  • журавлі відлітають – до морозів наприкінці місяця;
  • бур’яни витяглися у висоту — до сніжної зими;
  • теплий та сонячний день – до пізньої зими.

18 вересня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Афанасій, Данило, Леонтій, Михайло, Дар’я, Єфросинья, Марія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні