Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаКомуналкаПовірки лічильників: хто в Україні може відмовитись від процедури

Повірки лічильників: хто в Україні може відмовитись від процедури

Этот материал также доступен на русском языке
Чи є обов'язковою процедура повірки лічильників і чи можна від неї відмовитися?

Періодична повірка лічильників є обов’язковою процедурою, яку повинні проходити всі споживачі. Відмовитись від неї не можна, інакше доведеться платити додаткові гроші.

Раніше ми розповідали, скільки доведеться платити за електроенергію у жовтні.

Якщо не пройти повірку лічильників вчасно, їх показання не враховуватимуть при нарахуванні плати за комунальні послуги, а це означає, що споживачам доведеться платити набагато більше. Після закінчення встановлених термінів повірок та не вчинення цієї процедури комунальні підприємства здійснюють розрахунки за спожитий газ, воду чи електроенергію за методом, який застосовується для квартир без індивідуальних лічильників.

Як проводиться повірка лічильників

Перевірку лічильників потрібно проводити кожні чотири роки. Це роблять для того, щоб перевірити коректність роботи приладів та точність вимірів.

Замовляти повірку лічильників споживачі повинні самостійно, обравши одну з організацій, які мають право проводити повірку лічильників. Сплатити послугу також доведеться зі своєї кишені.

Хто може не здійснювати повірку лічильників

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 року № 440, дві категорії громадян позбавили необхідності здійснювати повірку лічильників на час війни:

  • жителів тимчасово окупованих територій (процедуру перевірки лічильників цієї категорії громадян потрібно пройти протягом трьох місяців після завершення воєнного стану);
  • жителів зони активних бойових дій (їм на перевірку приладів обліку дається шість місяців після закінчення воєнного стану).

Джерело: “24 економіка”

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні