П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯку кашу потрібно вживати при діабеті, щоб знизити рівень цукру

Яку кашу потрібно вживати при діабеті, щоб знизити рівень цукру

Этот материал также доступен на русском языке
Досить поширеною є думка, що при цукровому діабеті слід налягати на гречану кашу. Що говорять із цього питання фахівці?

Запитання читачки:

У мене діабет п’ять років. Я звикла снідати кукурудзяною кашею, а лікар каже, що мені підходить лише гречка. Як бути?

Відповідає ендокринолог Сергій Ткач:

Організму потрібні всі крупи, як і інші вуглеводи.

Пам’ятаю, років 30—40 тому хворим видавали пайки: гречку, вівсянку та олію.

Але, згідно з останніми дослідженнями, рівень глюкози в крові однаково підвищується від будь-якої крупи: як від гречки або вівсянки, так і від рису, пшона, кукурудзи. Дві ложки вареної гречки за своєю цукристістю можна порівняти з десятьма грамами глюкози.

Якось я побачив у палаті, що пацієнтка доїдає гречку з літрової банки. На моє здивоване запитання відповідає: «То ж гречка не підвищує цукор». Але з’їсти літрову порцію гречаної каші — все одно, що цілу цукорницю!

Так що не відмовляйтеся від своєї улюбленої каші, але з’їдайте її дозовано – не більше чотирьох столових ложок на день.

Каші з різних круп корисно чергувати. Кількість глюкози не повинна бути надмірною, хоча вона необхідна організму, і особливо головному мозку – він витрачає її більшу частину: близько 60 відсотків.

Щоб зрозуміти, скільки і чого можна їсти, в діабетології вигадали таке поняття, як хлібна одиниця (ХЕ) — кількість продукту, що містить 10 г глюкози.

Дуже цукристим є хліб: 30 грамів чорного хліба та 25 грамів білого батона – це одна ХЕ.

Людина з нормальною вагою на добу може вжити 21-23 ХЕ – еквівалент 210-230 г глюкози, що надходить із різних продуктів.

За матеріалами fakty.ua

Раніше ми розповідали, чому при діабеті треба регулярно перевіряти зір та стежити за харчуванням

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні