П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні по-новому розраховуватимуть пенсію: до чого треба готуватися українцям

В Україні по-новому розраховуватимуть пенсію: до чого треба готуватися українцям

Этот материал также доступен на русском языке
На українців очікують чергові масштабні зміни в пенсійній системі. Що треба знати.

У Кабінеті Міністрів України розглянуть нову формулу розрахунку пенсійних виплат, в якій враховуватимуть лише два показники.

Про чергові зміни в рамках пенсійної реформи заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв’ю Укрінформ.

Раніше ми розповідали, що літні українці можуть отримувати суттєву надбавку до пенсії.

Майбутні зміни передбачають, що протягом трудового життя українці накопичуватимуть певну кількість балів. Це дозволить громадянам самостійно розраховувати розмір майбутньої пенсії.

Планується скоротити кількість критеріїв, що впливають на розмір пенсії. Якщо зараз їх кілька, то в майбутньому залишаться лише два: щомісячні страхові внески та страховий стаж. Саме ці показники будуть у підсумку перераховувати до пенсійних балів, від яких і залежатиме розмір пенсії.

Таким чином, розмір пенсії залежатиме не від фактичної зарплати кожної людини, а від її відповідності до середньої зарплати в Україні. Вартість кожного бала становитиме 30% середньої заробітної плати у конкретному році.

За словами міністерки соцполітики, якщо людина офіційно працювала й сплачувала страхові внески протягом 35 років, вона отримуватиме не менше 30% свого заробітку в солідарній пенсійній системі.

Окрім цього, уряд планує встановити певну гарантію: якщо громадянин відпрацював не менше ніж 15 років, при виході на пенсію він не може отримувати менше ніж 30% мінімальної зарплати.

Також Жолнович заявила, що коли після запуску накопичувальної пенсійної системи сумарна пенсія має становити щонайменше 60% від заробітної плати.

Вас також можуть зацікавити новини:

У Пенсійному фонді затвердили новий показник для розрахунку пенсій

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні