Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 30 серпня – чому не можна зловживати спиртними...

Свята та народні прикмети 30 серпня – чому не можна зловживати спиртними напоями

Этот материал также доступен на русском языке
30 серпня відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, День народження електричного пилотягу. Християни цього дня вшановують пам'ять святих Олександра, Іоанна, Павла, патріархів Царгородських.

30 серпня – яке свято відзначають в Україні

30 серпня відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 2010 році. Щороку чиїсь друзі та члени сім’ї зникають після арешту, затримання чи викрадення державними чиновниками чи тими, хто працює спільно з ними, або з їхньої мовчазної згоди. Винні відмовляються визнавати факт позбавлення волі або приховують долю та місцезнаходження жертв. Правозахисники, політичні активісти, захисники довкілля, журналісти та ті, хто здійснює свої основні свободи, часто стають жертвами цього  злочину.

Нині в Україні російські окупаційні сили та фіктивні посадові особи несправедливо затримують і насильно зазнають зникнень українських громадян. Вони вживають цих заходів щодо посадових осіб законних місцевих органів влади України, працівників правоохоронних органів, цивільних активістів, журналістів, освітян та релігійних лідерів. Часто сім’ї таких людей дізнаються про долю своїх родичів лише від інших ув’язнених, які утримувалися разом з жертвами.

Цього дня у світі відзначають Міжнародний день китової акули, які є найбільшими рибами на планеті і є абсолютно безпечними для людей. Вони сягають 18 метрів завдовжки і важать до 20 тонн. Характерне біле плямисте забарвлення китових акул робить їх легко пізнаваними. Вони харчуються переважно планктоном, відціджуючи морську воду. У пошуках харчування вони можуть долати значні відстані.

Ще 30 серпня відзначається День народження електричного пилотяга. Цей пристрій сьогодні є невід’ємною частиною будь-якого будинку. У 1901 році англієць Х’юберт Сесіл Бут отримав перший патент на електричний пилотяг. Потім він заснував компанію “The Vacuum Cleaner Company Ltd”, щоб виробляти та продавати свій винахід. Перший пристрій виглядав дивним і незвичайним. Функціонування пилотяга здійснювалося на бензині, а пересувати техніку можна було лише за допомогою упряжки коней. Очевидно, що такі габарити зовсім не підходили для використання в домашніх умовах. Тому застосовувалися установки на парковках, до яких люди виносили килимові покриття. На центральних вулицях Англії використовувати установки заборонялося, оскільки коні лякалися сильних звуків. З моменту свого винаходу пилотяги пройшли значний шлях розвитку. Спочатку вони були великими та важкими пристроями, які вимагали багато зусиль для використання. Згодом вони ставали все більш компактними, потужними та зручними. У світі пилотягом активно користуються жителі всіх куточків планети.

Яке 30 серпня церковне свято

30 серпня у церковному календарі – день пам’яті святих Олександра, Іоанна, Павла, патріархів Цареградських. Вони були патріархами Константинопольськими, які жили в різні часи, але всі вони боролися з єретиками, які спотворюють вчення Церкви.Святий Олександр (325-340) був хорепископом (вікарієм) за першого патріарха Константинопольського, святителя Митрофана. Він брав участь у Першому Вселенському Соборі в Нікеї проти аріан. Олександр відомий своєю боротьбою з аріанами та язичниками. За його молитвою було покарано єретика Арія. Святий Іоанн Посник (582-595) відомий своєю суворістю та аскетизмом, а також боротьбою з єретиками. Святий Павло Новий (780-784) був патріархом за правління імператора Лева IV. Він також боровся з єретиками та підтримував іконопочитання.

Що не можна робити 30 серпня

  • Не рекомендується ледарювати та лаятися.
  • Не можна зловживати спиртними напоями та грати в карти.
  • Не варто перестилати ліжко.

Народні прикмети та традиції 30 серпня

  • зірок у цей день вказує на проблеми зі здоров’ям;
  • на небі багато зірок – наступний рік буде дуже врожайним;
  • на горобині багато ягід – чекайте злив;
  • птахи літають високо в небі – буде тепла та суха осінь.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. На святковому столі обов’язково в цей день було блюдо з м’яса.

Іменини 30 серпня  провідзначають: Олександр, Арсеній, Опанас, Гавриїл, Григорій, Данило, Іван, Ігнатій, Леонід, Макар, Павло, Петро, ​​Федір, Яків, Єлизавета.

Вас також можуть зацікавити новини:

Однією рукою дають, іншою – забирають: як вам можуть непомітно зменшити пенсію (відео)

Щоб вам обов’язково відповіли: як пенсіонеру правильно звернутися до Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні