Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУкраїнцям доступна нова медична допомога: що таке телемедицина та як вона працює

Українцям доступна нова медична допомога: що таке телемедицина та як вона працює

Этот материал также доступен на русском языке
Для багатьох українців слово "телемедицина" нічого не говорить, але якщо ви стежите за своїм здоров'ям або потребуєте консультації вузького спеціаліста, якого немає у вашому населеному пункті, такий вид медичних послуг допоможе вирішити проблему. Розповідаємо, що таке телемедицина та як записатися на безкоштовний прийом.

2024 року неможливо уявити систему охорони здоров’я без засобів онлайн-зв’язку з медустановою. Ми записуємося на консультації через програми та месенджери, листуємося з лікарем та обговорюємо результати обстеження під час відеозв’язку. Але телемедицина – це більше комфорту та швидкості. Під час повномасштабної війни вона – потреба.

Як працює телемедицина в Україні та які можливості дає пацієнтам та лікарям

Телемедицина почала активно розвиватися під час пандемії коронавірусу.

Читайте також:

У МОЗ пояснили, чи приїде швидка допомога під час комендантської години

Цей розвиток продовжується і протягом повномасштабного вторгнення. Минулого року в Україні було проведено майже 10 мільйонів телемедичних консультацій.

Майже п’ять тисяч телемедичних консультацій за рік провели у Краматорському обласному медоб’єднанні на Донеччині.

Частина проходить у трьох спеціально обладнаних телемедичних кабінетах, розповідає керівник медустанови Олександр Гейко.

«Ми ведемо запис до цих кабінетів. Пацієнти приходять на свій запланований час. З ними працює медсестра. А лікар веде консультацію за допомогою телемедичного робота», – каже Гейко.

Робот обладнаний кількома телемедичними камерами, якими дистанційно керує лікар.

Ці камери передають зображення високої якості. І завдяки спеціальному програмному забезпеченню всі дані про пацієнта захищені.

«За допомогою телемедицини, наприклад, у нас працює вузькопрофільний фахівець лікар-гематолог. Або судинний хірург. Він приїжджає до Краматорська, але попередньо за допомогою телемедичного зв’язку він консультує пацієнтів – призначає їм обстеження, додаткові аналізи. Це заощаджує час і робить візит до лікаря максимально ефективним», – каже Гейко.

Записатися на такий прийом можна через свого сімейного лікаря або колл-центр медустанови.

В Одесі на базі Обласної клінічної лікарні працює телемедичний центр.

Його фахівці консультують лікарів із віддалених куточків регіону. З медичним центром співпрацюють понад сотня закладів, серед яких районні лікарні, амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти. Заклад має 200 телеметричних мобільних діагностичних комплексів, розповідає керівник Одеського обласного центру телемедицини Ігор Тітор.

«Наприклад, в одному із сіл фельдшер приїжджає на виклик, за допомогою техніки проводить обстеження пацієнта, ці дані вносить до планшету. І все автоматично потрапляє до системи. Наші оператори бачать цю заявку, анамнез хворого та викликають потрібного спеціаліста», – каже Тітор.

За допомогою телемедицини вирішують і складні питання, що потребують уваги кількох фахівців.

«Раніше були випадки, коли пацієнтів із віддалених куточків області везли до лікарні до Одеси. Іноді це було дарма – тільки забирало час та ресурси. Зараз будь-яка лікарня регіону може замовити консультацію, щоб разом із нашими фахівцями вирішити, що робити з хворим», — розповідає Тітор.

Як отримати телемедичну допомогу

Послуги телемедицини для пацієнта є безоплатними, їх покриває державна Програма медичних гарантій.

Читайте також:

Телемедицина або лікування на відстані: чи стане медична допомога кращою

Для того щоб отримати таку послугу, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або медустанови, де працює потрібний вам лікар.

Як відбувається онлайн-консультація?

  1. Пацієнт зв’язується із сімейним лікарем і докладно пояснює свій запит.
  1. Сімейний лікар визначає, чи можна у вашому випадку провести онлайн-консультацію чи все ж таки потрібно прийти на особистий огляд.
  1. Пацієнт обговорює з лікарем формат онлайн-консультації – відео, аудіо чи текстова.
  1. Лікар під час консультації збирає анамнез хворого, розпитує його стан та симптоми. За потреби лікар може направити пацієнта на додаткові обстеження або огляд до вузького фахівця.
  1. Зібравши необхідні дані, лікар ставить діагноз пацієнтові та призначає лікування. Також онлайн-консультація може завершитися тим, що лікар все ж таки запросить пацієнта на огляд до лікарні. Не у всіх випадках достатньо онлайн-огляду. Тільки лікар повинен приймати рішення, як проходитиме консультація.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні