Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДачаПопулярний ягідний чагарник просто засипле вас урожаєм, якщо встигнете обрізати його у...

Популярний ягідний чагарник просто засипле вас урожаєм, якщо встигнете обрізати його у ці терміни

Этот материал также доступен на русском языке
Досвідчені садівники рекомендують обрізати ягідники навесні до розпускання бруньок. Винятком є ​​малина, пагони якої слід видаляти одразу після літнього плодоношення.

У аґрусу зростання починається занадто рано, і через весняні турботи він часто залишається поза увагою. Тож беремося за секатор. Робити це можна з кінця вересня до настання стійких холодів.

Раніше ми розповідали, чим підгодувати аґрус у серпні для гарного врожаю наступного року.

Якщо кущі старі, дуже загущені, за рік вирізати більшу частину гілок не можна, їх поступово видаляють протягом двох-трьох років. При цьому керуються правилом, що найврожайніші гілки – у віці до трьох років. Ті, що старші за шість, і плодоносять гірше, і плоди на них низької якості. Їх можна видалити відразу після знімання врожаю, щоб кущ не витрачав сили на марні гілки.

Насамперед видаляємо гілки поламані, слабкі, хворі, ті, що низько розташовані (особливо лежать на ґрунті) і переплітаються. Зазвичай кущі аґрусу загущені біля основи слабкими короткими однорічними пагонами. Залишаємо лише три-п’ять найсильніших. На старих, але ще плодоносних гілках зрізають висохлі верхівки.

Читайте також: Чому немає ягід на аґрусі і як це виправити?

Навесні треба буде провести ревізію, як перезимували рослини, і вкоротити кінці пагонів, щоб підправити форму та відкрити для кращого освітлення центральну частину куща.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні